uverenitet

Putin ima novu strategija protiv utjecaja SAD-a

“Vesternizacija’ kulture povećava opasnost da Ruska Federacija izgubi svoj kulturni suverenitet”, stoji između ostalog u dokumentu koji broji 44 stranice.
Vijesti / Svijet | 04. 07. 2021. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u subotu novu strategiju nacionalne sigurnosti svoje zemlje u zaštiti od utjecaja Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih zemalja.

“Vesternizacija’ kulture povećava opasnost da Ruska Federacija izgubi svoj kulturni suverenitet”, stoji između ostalog u dokumentu koji broji 44 stranice.

Kritičari strateški dokument vide kao pokušaj autoritarnog paternalizma i korak dalje od vrijednosti zapadnih demokracija.

“Ruske tradicionalne duhovno-moralne i kulturno-povijesne vrijednosti aktivno su napadnute od SAD-a i njihovih saveznika – uključujući transnacionalne korporacije i strane nekomercijalne organizacije”, nastavljaju autori ovog strateškog dokumenta.

Prije svega, članak usvaja tezu, koju je Putin također više puta iznio, da je model liberalne demokracije u krizi.

“Osobne slobode su apsolutne, aktivno se promiče popustljivost, nemoral i sebičnost; provodi se kult nasilja, konzumacije i zadovoljstva; legalizira se uporaba droga i formira se društvo koje negira prirodni životni ciklus”, stoji u dokumentu.

Prema dokumentu, pritisak Zapada na Rusiju raste – a s njim i opasnost od raskola u društvu.

Dalje se kaže da Zapad pokušava iskoristiti socijalne i ekonomske probleme u Rusiji da destabilizira društvo i radikalizira prosvjed.

Osim toga, kritiziraju se i sankcije koje su SAD i Europska unija uvele protiv Rusije.

Uz to, vojne se napetosti povećavaju, navodi dokument, prije svega zbog NATO-ovog zadiranja u ruske granice. Zemlja se stoga želi više okrenuti Kini i Indiji.

Posljednja strategija nacionalne sigurnosti objavljena je 31. prosinca 2015., prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close