Lider

Putina nije moguće prisluškivati

Ruski lider ne koristi pametni telefon i aplikacije za slanje poruka, a rijetko ide na internet.
Vijesti / Svijet | 28. 01. 2019. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin za 19 godina državničkog mandata nikada nije prisluškivan, za šta postoje jednostavni razlozi - ne koristi pametni telefon, nema ga na internetu, dok su njegovi radni razgovori posebno šifrirani.

Putinu, za razliku od drugih svjetski poznatih osoba i institucija, nitko nikada nije hakirao osobne podatke niti su "telefonski huligani" razgovarali sa njim lažno se predstavljajući, što su iskusili drugi državnici. 

Ruski lider ne koristi pametni telefon i aplikacije za slanje poruka, a rijetko ide na internet. 

Da bi strane obavještajne službe ili "telefonske šaljivdžije" stigli do Putina, morali bi mu prići vrlo blizu. 

"Čim uzmete u ruke pametni telefon, vi dajete potvrdu da ste spremni da sve svoje podatke iznesete na uvid javnosti", rekao je glasnogovornik predsjednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov. 

O važnim temama Putin razgovara samo preko zaštićene telefonske linije, a zaštitu je nemoguće "provaliti" jer se glas kodira u digitalni signal pomoću složenog kriptografskog algoritma. 

Potrebno je godinu i po dana da se taj algoritam dešifrira, a i besmisleno je to činiti jer se tijekom razgovora algoritam više puta u različitim intervalima mijenja po principu slučajnog izbora. 

Taj sustav osmislili su ruski stručnjaci za sigurnost. 

Tijekom 2015. godine za razvoj zaštićene linije kvantne veze i za druge projekte sa kvantnim tehnologijama iz ruskog proračuna izdvojeno je 230 milijuna rubalja, oko 3.060.778 eura. 

Ta tehnologija je već spremna. U takvom sistemu podaci se prenose pomoću fotona i, da bi se prepoznali, potrebno je promijeniti njihovo stanje, a to nije moguće učiniti neprimjetno, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close