Pozdravio vojsku sa ''Merhaba asker''

Putin stigao u službenu posjetu Turskoj

Po dolasku ispred predsjedničke palače Putin je vojnike u počasnoj gardi pozdravio riječima "Merhaba asker" (pozdrav vojnici).
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2018. u 17:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u dvodnevni posjet Turskoj, a u Ankari ga je, uz najviše državne počasti, dočekao njegov turski domaćin Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Erdogan je Putina dočekao na ulazu u predsjedničku palaču, a potom su intonirane himne dvije zemlje.

Po dolasku ispred predsjedničke palače Putin je vojnike u počasnoj gardi pozdravio riječima "Merhaba asker" (pozdrav vojnici).

Erdogan i Putin su putem videokonferencije potom prisustvovati polaganju kamena temeljca za gradnju prve turske nuklearne elektrane Akkuyu.

Po Erdoganu, to je "povijesni trenutak u kontekstu razvoja Turske, ali i energetske suradnje s Rusijom".

"Kada 2023. godine bude pušten u pogon prvi reaktor nuklearne elektrane Akkuyu, Turska će postati dio svjetske obitelji zemalja koje koriste nuklearnu energiju. Na taj način ćemo 100-godišnjicu osnivanja Republike okruniti jednim povijesnim pothvatom na polju energije”, poručio je Erdogan.

Rekao je i da će, kada elektrana bude proradila u punom pogonu, "samostalno odgovoriti na 10 posto potreba za električnom energijom u Turskoj".

Ruska agencija za nuklearnu energiju (ROSATOM) će izgraditi prva dva postrojenja, a Putin je gradnju nuklearke ocijenio vrlo vrijednim i važnim korakom.

"Danas ne počinjemo samo gradnju prve turske nuklearne elektrane. Danas formiramo nuklearni poslovni sektor Turske. Uspjeh ovog projekta bit će jedan od simbola dinamičnog razvoja i naše bilateralne suradnje. Biće to simbol rusko-turskog prijateljstva", rekao je Putin.

Svako od četiri postrojenja elektrane će imati kapacitet proizvodnje 1.200 megavata električne energije, a riječ je o projektu vrijednom više od 20 milijardi dolara.

Trenutno u 31 državi na svijetu postoji ukupno 450 nuklearnih elektrana. Još 55 takvih elektrana je u izgradnji.

Putin i Erdogan će potom razgovarati, a onda i predsjedavati sastankom Vijeća za suradnju na visokom nivou između Turske i Rusije.

Nakon sastanka je planirano potpisivanje sporazuma, potom zajednička konferencija za novinare, a nakon toga i večera u čast ruskog predsjednika

Putin će sutra u Ankari prisustvovati i trilateralnom summitu Turske, Rusije i Irana, a tema susreta je Sirija. Tom prilikom sastat će se i s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, objavio je Kremlj.

Tri države zajedno rade na rješenju sukoba u Siriji, iako su u tom sedmogodišnjem ratu podržavale suprotstavljene strane.

Veze između Rusije i Turske produbljuju se više nego ikad u trenutku kad Moskva srlja u diplomatski procjep velikih razmjera zbog skandala s trovanjem bivšeg ruskog dvostrukog špijuna i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, a Ankara sa zapadnim saveznicima pogoršava odnose zbog pitanja vezanih za ljudska prava i ofenzive na Kurde u Siriji, ocjenjuje AP.

"Turska i Rusija ostavile su po strani tradicionalno rivalstvo i razilaženja po regionalnim pitanjima kako bi iskovale snažne ekonomske veze", navodi se u analizi, uz podsjećanje da su dvije strane krajem prošle godine postigle sporazum o turskoj kupovini ruskog sustava raketne obrane dugog dometa S-400, "koji je iznenadio neke turske saveznike u NATO-u".

Osim nuklearne centrale, ukazuje američka agencija, dvije zemlje grade i plinovod "Turski tok", kojim će se ruski plin dopremati do Turske.

Do otopljavanja odnosa između njih, napominje AP, dolazi u trenutku kad veze između zemalja Europske unije i Turske postaju sve problematičnije, pri čemu su turski pregovori o članstvu u Uniji u zastoju, a mnoge članice europskog bloka izražavaju zabrinutost zbog, kako smatraju, sve autoritarnijeg tona Vlade Turske i gaženja ljudskih prava i sloboda.

S druge strane, Turska optužuje članice EU-a da podržavaju kurdske pobunjenike i navodne vinovnike neuspjelog puča u Turskoj 2016. godine.

AP ocjenjuje da su odnosi Turske sa SAD-om još gori. Ankara, kako podsjeća agencija, optužuje Washington da štiti imama Fethullaha Gulena, koga Turska krivi za organiziranje puča te da podržava kurdsku miliciju u Siriji, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Prošlog tjedna, naglašeno je u analizi, Turska je najavila da neće slijediti saveznike u NATO-u i EU kad je riječ o protjerivanju ruskih diplomata, kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja.

Erdogan je osudio napad nervnim agensom na Skripalja i njegovu kćerku na britanskom tlu, ne spominjući Rusiju, te istaknuo da Ankara uživa "pozitivne odnose s Moskvom".

Putin i Erdogan sastali su se više puta tijekom prošle godine i redovno razgovaraju telefonom, ukazuje AP.

Kopirati
Drag cursor here to close