Uoči samita

Putin se nada rješavanju sukoba u Libiji

Čelnici ključnih zemalja uključenih u sukob u Libiji sastaju se u nedjelju u Berlinu kako bi pokušali postaviti temelje za mir u zemlji.
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2020. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u nedjelju uoči berlinske konferencije o Libiji kako se nada da će ona donijeti napredak, dodajući da su i ruski mirovni napori polučili prve rezultate.

"Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti i da će sukob biti riješen", rekao je Putin uoči sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na marginama konferencije.

Putin je dodao da su Rusija i Turska poduzele "vrlo dobar korak" zatraživši od libijskih zaraćenih strana da zaustave borbe, dodajući da su velike vojne akcije u Libiji zaustavljene.

Erdogan je naglasio da bi general Kalifa Haftar koji od travnja 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, morao odustati od svog agresivnog stajališta kako bi utro put političkom procesu.

"Kako bi se provele druge faze političkog procesa i došlo do rješenja, Haftarovo agresivno stajalište mora prestati", rekao je Erdogan za tursku televiziju prije sastanka s Putinom.

Čelnici ključnih zemalja uključenih u sukob u Libiji sastaju se u nedjelju u Berlinu kako bi pokušali postaviti temelje za mir u zemlji.

Domaćin konferencije je Njemačka a u Berlinu su među ostalima turski i ruski predsjednici, francuski šef države Emmanuel Macron te predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na skupu je general Haftar, kao i njegov glavni protivnik Fajez al-Saraj, predsjednik vlade nacionalnog jedinstva. Za Haftara je u subotu navečer potvrđeno da je stigao u Berlin.

Libija je podijeljena između libijske vlade nacionalnog jedinstva GNA, koju priznaju Ujedinjeni narodi (UN), sa sjedištem u Tripoliju, i vlasti generala Haftara, koja ima uporište na istoku zemlje.

Na skupu se očekuje poziv na potpuno i trajno zaustavljanje neprijateljstava na terenu, kao i debata o eventualnom slanju međunarodnih snaga kako bi provjerile stanje.

Papa u samitu: Izrazio nadu

Papa Franjo izrazio je nadu da će berlinska konferencija o Libiji dovesti do stabilizacije sukoba u toj zemlji.

"Zaista se nadam da će ovaj samit, tako važan, biti početak puta prema okončanju nasilja, ispregovaranom rješenju koje će dovesti do mira i toliko željene stabilizacije zemlje", poručio je s nedjeljnog Angelusa.

Uoči skupa predsjednik Europskog vijeća Charles Michel poručio je da je mir u Libiji ključan za EU.

"Trenutak je da se učvrsti primirje, poštuje UN-ov embargo na oružje i ponovno pokrene politički proces", napisao je Michel na Twitteru, zahvalivši kancelarki Angeli Merkel za organizaciju skupa.

"To je ono što narod u Libiji treba i ključno je za sigurnost i stabilnost EU-a", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close