ISIL uništen

Putin proglasio "potpunu pobjedu" na obje strane Eufrata u Siriji

Putin nije konkretizirao misli li na okončanje vojnih operacija u cijeloj Siriji ili samo u oblastima oko doline Eufrata.
Vijesti / Svijet | 06. 12. 2017. u 19:51 Fena
Operation Mayadin - Borbe sirijske vojske protiv ISIL-a
Kopirati

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je ostvarena potpuna pobjeda nad militantnima Islamske države na obje strane rijeke Eufrat u Siriji.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U komentarima koje je objavio Kremlj, Putin navodi da je vojna operacija u regiji sada dovršena i da bi se pažnja trebala usmjeriti na politički proces koji bi uključivao eventualne predsjedničke i parlamentarne izbore.

Putin nije konkretizirao misli li na okončanje vojnih operacija u cijeloj Siriji ili samo u oblastima oko doline Eufrata.

Ruska vojna intervencija u sirijskom građanskom ratu u 2015. godini okrenula je ratnu sreću u korist ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bashara al-Assada protiv pobunjeničkih grupa koje se bore da ga svrgnu.

Zapadne vlade i grupe za ljudska prava navode da se u ruskim zračnim udarima ubijaju civili, što Moskva negira.

''Prije dva sata, (ruski) ministar odbrane izvijestio me da su operacije na istočnoj i zapadnoj obali Eufrata dovršene uz potpunu eliminaciju terorista'', izjavio je Putin.

''Prirodno, moglo bi biti još nekih džepova otpora, ali je vojna aktivnost u ovoj fazi dovršena potpunim iskorjenjivanjem terorista. Nesumnjivo se moramo kretati ka početku političkog procesa'', kazao je ruski predsjednik. 

Putin je također izjavio kako je bitno uspostaviti Kongres sirijskog naroda, predloženu mirovnu konferenciju koju je Rusija ponudila ugostiti, i koja bi  dovela do pripreme novog ustava, i nakon toga predsjedničkih i parlamentarnih izbora. 

''To je, međutim, veliki i dugački zadatak'', izjavio je ruski predsjednik, prenosi Reuters.

Kopirati