Strašno!

Putin prijetio Amerikancima da će upotrijebiti nuklearno oružje u Europi

Nije jasno u kojem kontekstu je to upozorenje izrečeno, ali obje su se države izjasnile pod kojim će okolnostima koristiti nuklearno naoružanje.
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2018. u 10:54 Bljesak.info
Kopirati

Tijekom početnih mjeseci Trumpove administracije, Rusija je navodno upozorila američkog ministra obrane Jima Mattisa da bi mogla upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju rata u Europi, zbog čega je Mattis počeo gledati na Moskvu kao na veliku prijetnja za opstanak SAD-a, prema knjizi “Strah Boba Woodwarda, prenosi Business Insider.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nije jasno u kojem kontekstu je to upozorenje izrečeno, ali obje su se države izjasnile pod kojim će okolnostima koristiti nuklearno naoružanje.

Prema nedavno objavljeno knjizi “Strah” Boba Woodwarda o previranjima u Bijeloj kući, upozorenje Moskve Mattisu je bilo vezano uz potencijalni sukob u baltičkim državama, a koje je upozorilo na rastuće rusko uplitanje, prenosi Net.

Estonija, Latvija i Litva su bile dio Sovjetskog saveza te imaju duboko veze s Rusijom, koja je tamo tražila ponovnu uspostavu svog utjecaja nakon hladnog rata. Te države su se pokušale primaknuti Zapadu pa tako i članstvu u NATO-u.

Prema Woodwordovim navodima rusko upozorenje je upućeno tijekom ili prije ljeta 2017. godine, kada se Trumpova administracija prepirala oko budućnosti iranskog nuklearnog sporazuma. Tada se predsjednik Donald Trump želio povući iz sporazuma, tvrdeći da je Iran prekršio uvjete, podsjeća Business Insider.

Ostali, uključujući bivšeg ministra vanjskih poslova Rexa Tillersona su se tome odupirali, navodeći nedostatak dokaza o bilo kakvom kršenju. Ipak, Trump je u listopadu 2017. godine odbio ponovno dati zeleno svijetlo sporazumu te se povukao iz njega u maju 2018. godine.

Mike Pompeo, tadašnji direktor CIA-e, te Mattis se nisu protivili Tillersonu, ali su taktičnije odgovorili na predsjednikov stav. Prema Woodwardu Mattis, za koga su dugo smatrali da je sokol po pitanju Irana, se smekšao te je davao prednost drugim aktivnostima u odnosu na rat.

Taktičko nuklearno naoružanje ima tipično manje performanse i općenito se koriste za ograničenu upotrebu na bojištima. Strateško nuklearno naoružanje obično ima više performanse te se koristi za duži domet, ističe Business Insider.

Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informacijskog projekta u Federaciji američkih znanstvenika, izjavio je krajem 2017. godine za The National Interest “da Rusija ima manje “strateškog” nuklearnog oružja od SAD-a te da “taktičko” nuklearno oružje bi moglo biti mnogo prikladnije za kratki domet zbog regionalne usmjerenosti Moskve”.

“Ruske konvencionalne snage nisu sposobne obraniti ruski teritorij u dugotrajnijem ratu. Izgubile bi i posljedično su stavile naglasak na veću upotrebu taktičkog nuklearnog oružja kao ujednačitelja snaga,” dodao je Kristensen.

Kopirati