Zaoštravanje retorike

Putin odobrio dokument kojim Rusija može nuklearnim oružjem odgovoriti na nenuklearni napad

Rusija je drastično zaoštrila svoju retoriku nuklearnog odvraćanja.
Vijesti / Svijet | 03. 06. 2020. u 19:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je novi dokument o politici nuklearnog odvraćanja, koji mu omogućava korištenje ruskog nuklearnog naoružanja kao odgovor i na nenuklearne napade kojima su cilj ključna državna i vojna infrastruktura.

Uključenjem nenuklearnih napada kao mogući okidač za rusku nuklearnu odmazdu, novim se dokumentom, čini se, šalje signal upozorenja SAD-u. Novi i prošireni tekst osvrće se na rusku zabrinutost zbog razvoja naprednog naoružanja koje bi Washingtonu dalo mogućnost neutraliziranja ključnih vojnih i državnih ciljeva i bez uporabe nuklearnog naoružanja.

Isto tako, u novom se dokumentu potvrđuje da Rusija može koristiti nuklearno naoružanje u odgovoru na nuklearni napad ili agresiju koja uključuje konvencionalna oružja koja "prijete opstanku same države", javlja Zimo.

Posebnost tog novog dokumenta jest da on sad nudi detaljan opis situacija koje mogu dovesti do ruske uporabe nuklearnog naoružanja. U te situacije tako spadaju i korištenje nuklearnog i oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njezinih saveznika, kao i neprijateljski napad konvencionalnim oružjem koji prijeti opstojnosti Rusije.

Isto tako, u dokumentu stoji i da Rusija može koristiti svoj nuklearni arsenal i ako dobije "pouzdane informacije" o lansiranju balističkih projektila koji ciljaju njezin teritorij ili teritorij njezinih saveznika, kao i u slučaju utjecaja neprijatelja na ključne državne i vojne objekte Ruske Federacije, neutraliziranjem kojih bi posljedica bila nemogućnost odgovora na napad nuklearnim naoružanjem.

Putin je u razgovoru s članovima Vijeća sigurnosti UN-a tijekom proteklog vikenda upozorio na to da će uskoro isteći rok sporazuma Novi START, ali da "pregovori o tom ključnom pitanju, bitnom ne samo za Rusiju nego i čitav svijet, nisu ni počeli".

Kopirati
Drag cursor here to close