Izvještaj o stanju nacije

Putin: Svi koji provociraju Rusiju će se kajati kao što to dugo nisu činili

Putin je naglasio da Rusija želi imati dobre odnose sa svim zemljama, ali mnoge od njih pribjegavaju "neosnovanim" optužbama.
Vijesti / Svijet | 21. 04. 2021. u 13:27 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin izjavio je kako će ta zemlja oštro odgovoriti svima koji rusku namjeru da gradi dobre odnose sa svim akterima međunarodne zajednice pokušaju iskoristiti kao njenu slabost.

"Svi koji budu provocirali Rusiju, kajat će se kao što se dugo ni zbog čega nisu kajali", poručio je Putin u godišnjem obraćanju parlamentu i članovima vlade u Sajamskoj dvorani Manezh u Moskvi.

Putin je kazao kako su sadržaj i smisao ruske politike na međunarodnoj sceni kreirani s ciljem stabilnog ekonomskog rasta i prosperiteta i sigurnosti građana.

"Rusija ima svoje interese. Te interese štitimo i branimo u okviru međunarodnog prava. Isto to rade i druge zemlje u svijetu. Ako neko to ne želi shvatiti i uspostaviti dijalog, već se odlučuje za govor sebičnog i arogantnog tona, Rusija će uvijek pronaći neki put da zaštiti svoju poziciju", poručio je Putin.

Ističući kako neke zemlje nameću ilegalne sankcije i pokušavaju silom nametati svoja rješenja, Putin je upozorio da je to veoma opasna praksa.

Podsjetivši kako je nedavno spriječen vojni udar u Bjelorusiji, ruski predsjednik Putin je kazao da Zapad ne osuđuje ni stravične događaje te vrste niti uopće primjećuje takve stvari.

Putin je dalje kazao kako je odbio prijedlog zapadnih kolega o uspostavi dijaloga na polju informacijske i cyber sigurnosti te je dodao da su prema Rusiji učinjeni koraci koji nisu prijateljske naravi.

"U nekim zemljama se, bez ikakvog razloga, stvorila nemoralna tradicija protiv Rusije. To je postalo poput sporta u kojem se natječu tko će glasnije vikati", kazao je Putin.

Ruski lider tvrdi da Rusija želi graditi dobre odnose sa svima u međunarodnoj zajednici, uključujući i one s kojima ti odnosi nisu bili dobri.

"Doista ne želimo rušiti mostove. Međutim, Rusija će asimetrično, brzo i oštro odgovoriti svima koji našu dobru namjeru shvate kao slabost i budu namjeravali rušiti mostove", poručio je Putin.

Naglasivši da Rusija ima svoje crvene linije, Putin je kazao ta zemlja svoje odluke donosi s mnogo strpljenja, odgovornosti, profesionalizma, samopouzdanja i tolerancije.

"Međutim, nadam se da nitko ne pomišlja da prelazi crvene linije u odnosima s Rusijom", poručio je Putin.

U nastavku obraćanja Putin je kazao da je Rusija značajno ulagala u jačanje kapaciteta i spremnosti ruske vojske te je najavio nastavak tog procesa.

"Udio modernog oružja i opreme u vojnim postrojbama će do 2024. godine biti na nivou od 76 posto. To je veoma dobar pokazatelj", kazao je Putin i dodao kako su za korištenje spremne ruske supersonične i interkontinentalne rakete Avangard s bojevom glavom i laserski sustavi Peresvet.

Pohvalivši se kako je ruska vojska povećala broj aviona i brodova opremljenih hipersoničnim raketama Kinjal i navodećim projektilima Kalibr, Putin je kazao da je Rusija lider u razvoju oružja nove generacije i nuklearnog oružja.

"U tom kontekstu, Rusija svim partnerima još jednom nudi konzultacije u vezi sa strateškim oružjem i uspostavom globalne sigurnosti. Cilj takvih konzultacija ne moraju biti samo tradicionalna strateška oružja, balističke rakete, bombarderi i podmornice, već ujedno mogu obuhvatiti i sve obrambene sustave i tako na bazi sigurnosne ravnoteže kreirati životni prostor bez sukoba", kazao je Putin.

Rusija protjeruje američke diplomate

Rusija je u srijedu objavila da protjeruje deset američkih diplomata.

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je zamjeniku šefa veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi uručena diplomatska nota s listom diplomata proglašenih personom non grata, ili nepoželjnom osobom.

U priopćenju se navodi da diplomate imaju rok od mjesec dana da napuste Rusiju, odnosno do 21. svibnja.

"Ova mjera je jednak odgovor na neprijateljske postupke američke strane protiv određenog broja uposlenika ruskog veleposlanstva u Washingtonu i generalnog konzulata Rusije u New Yorku, koji su neosnovano proglašeni personom non grata", ističe se u priopćenju.

Ministarstvo je također poručilo da će objaviti daljnje mjere odgovora na posljednji val ilegalnih američkih sankcija protiv Rusije.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su 15. travnja objavile nove sankcije Moskvi, samo dva dana nakon što su američki dužnosnici predložili da bi lideri dvije države mogli održati sastanak.

Najnovije sankcije predviđaju protjerivanje deset diplomata koji rade u ruskojm veleposlanstvu u Washingtonu, te zabranu američkim kompanijama da direktno nabavljaju ruske obveznice koje će nakon 14. lipnja 2021. godine izdati Središnja banka Rusije, Fond nacionalne skrbi ili Ministarstvo financija.

Također, 16 pojedinaca i 16 organizacija sankcionirano je restriktivnim mjerama zbog njihovog navodnog miješanja u američke predsjedničke izbore.

Kopirati
Drag cursor here to close