Odbačen plan Madrida

Puigdemont: Ovo je najgori napad na katalonske institucije od Francove diktature

On je odluku Madrida nazvao najgorim napadom na katalonske institucije od vremena Francove diktature kada Katalonija nije imala autonomiju
Vijesti / Svijet | 22. 10. 2017. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je u nedjelju da neće prihvatiti plan središnje vlasti iz Madrida o uspostavljanju izravne vlasti u regiji koja traži neovisnost, javlja BBC.

On je odluku Madrida nazvao najgorim napadom na katalonske institucije od vremena Francove diktature kada Katalonija nije imala autonomiju. Španjolski premijer Mariano Rajoy namjerava ukloniti aktualno katalonsko rukovodstvo optužujući ih da su uzurpirali vlasti, a nakon što je održan sporni referendum o neovisnosti 1. listopada ove godine unatoč zabrani Ustavnog suda, prenosi Fena.

Puigdemont je istaknuo kako španjolska vlada djeluje protiv demokracije odbijajući dijalog s Kataloncima. Najavio je i sjednicu katalonskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o odgovoru na planove Rajoya. On se obratio i građanima Europske unije na engleskom jeziku tvrdeći da su temeljne vrijednosti Unije ugrožene u Kataloniji.

Kopirati
Drag cursor here to close