Ethiopian Airlines

Prvi izvještaj: Piloti nisu mogli kontrolirati zrakoplov

Svi zrakoplovi ovog tipa prizemljeni su u čitavom svijetu poslije pada u Etiopiji, što je bila druga nesreća novog modela u razdoblju od pet mjeseci.
Vijesti / Svijet | 05. 04. 2019. u 09:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piloti kompanije Ethiopian Airlines pratili su pravilne procedure kada je njihov zrakoplov Boeing 737 MAX 8 nekoliko puta krenuo nosom nadolje prije pada 10. ožujka i pogibije 157 ljudi, objavili su u četvrtak dužnosnici Etiopije.

''Posada je nekoliko puta obavila sve procedure koje je odredio proizvođač, ali nije mogla kontrolirati zrakoplov'', rekla je ministrica prometa Dagmavit Moges na konferenciji za novinare u glavnom gradu Adis Abebi.

Ovo je prvi službeni izvještaj o ovoj katastrofi, prenosi Srna.



Moges je preporučila da Boeing provjeri kontrolni sustav zrakoplova i da nadležne službe za zrakoplovstvo potvrde da je problem riješen prije nego što dozvole da ovaj model ponovo leti.

Svi zrakoplovi ovog tipa prizemljeni su u čitavom svijetu poslije pada u Etiopiji, što je bila druga nesreća novog modela u razdoblju od pet mjeseci.

''Pošto je uočeno da postoji situacija u kojoj zrakoplov kreće nosom nadolje bez komande, preporučuje se da proizvođač provjeri kontrolni sustav zrakoplova'', rekla je Moges.

Obitelji žrtava, regulatori i putnici širom svijeta čekaju rezultate istrage o padu Boeingovog zrakoplova šest minuta poslije polijetanja iz Adis Abebe.

Pet mjeseci ranije, u Indoneziji se srušio zrakoplov istog tipa kompanije Lion Air, a tada je poginulo svih 189 putnika i članova posade.

U preliminarnom izvještaju o toj nesreći navodi se da su piloti izgubili kontrolu zbog problema u radu softvera MACS, koji automatski sprječava da letjelica ostane bez uzgona.

Sustav se više puta samostalno uključio i oborio nos zrakoplova zbog pogrešnih podataka koje je dobivao od jednog senzora.

Kopirati
Drag cursor here to close