Peti dan toplinskog udara

Prve žrtve vrućine u Europi

Meteo France upozorava da bi temperature mogle premašiti 45 stupnjeva Celzijevih, što još nikada nije izmjereno u kontinentalnoj Francuskoj.
Vijesti / Svijet | 28. 06. 2019. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Španjolskoj je od vrućine umro mladić, temperature u Francuskoj dosežu 45 stupnjeva, a požar u Kataloniji još nije pod kontrolom: peti dan toplinskog udara u Europi mobilizirao je hitne službe i vatrogasce.

Na jugu Francuske, gdje bi temperature mogle premašiti 45 stupnjeva, stariji su se u trgovine uputili rano ujutro.

"Idem u trgovinu čim se otvori. Sunce već prži i osjeti se zagađenje", rekla je Suzette Allegre (81) iz Montpelliera.

"Potom ću se vratiti kući i zabarikadirati, zatvoriti prozore i kapke i uključiti ventilator", kazala je. Tvrdi da ona oduvijek dobro podnosi vrućine, ali se boji ovog toplinskog udara koji podsjeća na "kraj svijeta".

Meteo France upozorava da bi temperature mogle premašiti 45 stupnjeva Celzijevih, što još nikada nije izmjereno u kontinentalnoj Francuskoj.

Četiri departmana na jugu Francuske prvi su put stavljena u najviši, "crveni" stupanj opasnosti zbog čega su mobilizirane hitne službe i poduzete jače mjere opreza za najranjivije osobe.

U Španjolskoj, gdje temperature često premašuju 40 stupnjeva, u Andaluziji je tijekom žetve od vrućine umro 17-godišnjak.

Opasnost od požara proglašena je u 34 od 50 španjolskih pokrajina.

Foto:EPA / Toplinski udar u Europi

Požar u Kataloniji je već progutao 6500 hektara. S njime se cijelu noć borilo 400 ljudi, a ujutro su im se pridružili avioni i helikopteri.

"Premda požar u ovom trenutku nije stabiliziran, nema jako aktivnih fronti", priopćili su vatrogasci.

U četvrtak su oboreni rekordi za lipanj u velikom dijelu Europe. U Češkoj je izmjereno 38,9 stupnjeav, u Njemačkoj 38,6, u Poljskoj 38,2 te 43,5 stepena na jugu Francuske.

U toplinskom udaru 2003. u Francuskoj je umrlo 15.000 ljudi.

U Italiji je najviše vruće na sjeverozapadu. U Pijemontu je izmjereno 40 stupnjeva, a u Genovi i Toskani 39.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je da će takve epizode biti sve češće zbog globalnog zagrijavanja.

"Morat ćemo promijeniti način na koji smo organizirani, kako radimo... drugačije graditi", rekao je u Tokiju, ističući da se društvo mora prilagoditi klimatskim promjenama.

Kopirati
Drag cursor here to close