Stoltenberg

Provokativna retorika u RS-u izaziva ozbiljnu zabrinutost

''NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom i nastavlja podržavati reformske napore te zemlje", kazao je Stoltenberg.
Vijesti / Svijet | 23. 11. 2021. u 19:37 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da podržavaju jedinstvo Bosne i Hercegovine, dodajući da provokativna retorika u bh. entitetu Republici Srpskoj izaziva ozbiljnu zabrinutost, javlja Anadolija.

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a u Bruxellesu primio premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

U obraćanju na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon toga, Stoltenberg se osvrnuo i na vojnu koncentraciju Rusije u blizini ukrajinske granice te poručio da NATO i dalje pažljivo prati situaciju.

"Pozivamo Rusiju da prestane s provokacijama, smanji tenzije i bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti", rekao je čelnik NATO-a.

Istaknuo je da je s Krivokapićem razgovarao i o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Stoga provokativna retorika u Republici Srpskoj predstavlja ozbiljnu zabrinutost", rekao je Stoltenberg te dalje dodao:

"Zajedničke strukture Bosne i Hercegovine važne su za stabilnost države. Posebno su važne Oružane snage, jedna od najjačih multietničkih institucija u zemlji. NATO ostaje posvećen snažnom političkom dijalogu i praktičnoj suradnji s Bosnom i Hercegovinom i nastavlja podržavati reformske napore te zemlje", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je također podsjetio da je Crna Gora članica NATO-a od 2017. godine, što doprinosi stabilnosti regije, a što i NATO snažno pozdravlja.

Krivokapić je izjavio da je Crna Gora pouzdan partner i da će do 2024. godine povećati izdatke za obranu i doprinose u sklopu NATO-a.

Kopirati
Drag cursor here to close