Uhićen novinar CNN-a

Nacionalna garda stigla u Minneapolis, Trump prosvjednike nazvao nasilnicima

Pet stotina vojnika Nacionalne garde stiglo je u Minneapolis gdje se održavaju prosvjedi zbog smrti crnca Georgea Floyda koja se dogodila nakon policijske brutalnosti.
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2020. u 19:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik SAD-a Donald Trump potvrdio je na Twitteru da je Nacionalna garda stigla u Minneapolis.

Pet stotina vojnika Nacionalne garde stiglo je u Minneapolis gdje se održavaju prosvjedi zbog smrti crnca Georgea Floyda koja se dogodila nakon policijske brutalnosti.

Trump je ranije na svom twitteru najavio da da će poduzeti akciju da stavi grad Minneapolis “pod kontrolu,” nazivajući prosvjednike „nasilnicima“ i kazao je da „kada pljačkanje počne, počne i pucnjava“.

Foto:Reuters / Treći dan prosvjeda u Minneapolisu zbog smrti Georgea Floyda

Pripadnici Nacionalne garde države Minnesota "ponudit će potporu civilnim vlastima, onoliko dugo koliko je potrebno, kako bi jamčili sigurnost osoba i imovine", navodi se u priopćenju vojske.

Guverner ove savezne države Tim Walz u četvrtak poslijepodne potpisao je uredbu kojom dopušta intervenciju Nacionalne garde.

"Tijekom noći vojnici su sudjelovali u nekoliko zadataka s vatrogascima u borbi protiv građanskog nemira", precizira se u priopćenju.

Do jutra ih je na položaje stiglo do 500, a mobilizirano je i oko 200 policajaca i helikopteri.

U prosvjedima protiv policijskog nasilja zapaljena je policijska postaja na sjeveru grada, a tridesetak trgovina je opljačkano. Policija je u petak ujutro u američkom Minneapolisu uhitila ekipu američkog informativnog kanala CNN, koja je izravno pratila prosvjede koji se u tom gradu odvijaju treću noć zaredom, nakon što je Afroamerikanac umro tijekom nasilnog uhićenja.

Foto:Reuters / Treći dan prosvjeda u Minneapolisu zbog smrti Georgea Floyda

Tri člana ekipe puštena su skoro dva sata kasnije, a guverner Minnesote Tim Walz se ispričao predsjedniku CNN-a, izvijestio je kanal.

Demokratski guverner te države na sjeveru Sjedinjenih Država ocijenio je da je privođenje novinara "neprihvatljivo".

Uhićen novinar CNN-a

Novinari CNN-a pratili su treću noć nasilja zaredom u Minneapolisu. Neredi su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georga Floyda (46), do koje je došlo u ponedjeljak kada ga je, kako pokazuje snimka slučajne prolaznice, policajac koljenom pritisnutim na vrat prikliještio na tlo i tako držao nekoliko minuta, dok se on žalio da ne može disati.

Bilo je već jutro kada su, dok je novinar Omar Jimenez izvještavao s gradskih ulica, dva policajca zaustavila izvještavanje te umjesto mikrofona novinaru na ruke stavili lisice. "Zbog čega sam uhićen?" pitao je novinar koji se prilikom uhićenja legitimirao. "Novinar CNN-a i njegova ekipa uhićeni su u petak ujutro u Minneapolisu dok su radili, iako su se identificirali, što je očito kršenje prvog amandmana američkog ustava koji jamči slobodu tiska", upozorio je TV kanal u priopćenju i pozvao vlasti da odmah puste njihove djelatnike.

Ubrzo nakon puštanja Jimenez je već izvještavao. "Moram reći da su svi bili prilično uljudni nakon onoga što se dogodilo", rekao je. "Nije bilo animoziteta, nisu bili nasilni prema meni", rekao je. "Ti su ljudi na rubu", dodao je, navodeći da vlada "zbrka".

Trump, koji je često šutio nakon ubojstava u kojima su sudjelovali policajci i ima dugačku povijest branjenja policije, ovaj je put bio nekarakteristično glasan, rekavši u četvrtak da se osjeća „vrlo, vrlo loše“ zbog Floydove smrti i nazivajući snimku njegove borbe za život „vrlo šokantnim prizorom“.

 

Kopirati
Drag cursor here to close