''Sve je gore''

Prosvjedi u 'obećanoj' zemlji

"Sve je gore nego što smo zamišljali. Prilično je strašno".
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2021. u 19:55 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti za zaštitu okoliša u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, održali su prosvjede protiv klimatske i ekološke politike njemačke vlade.

Članovi ekološke organizacije "Extinction Rebellion" (Pobuna protiv izumiranja) u Njemačkoj blokirali su puteve koji vode do zgrade Ministarstva za hranu i poljoprivredu u centru grada u znak prosvjeda protiv vladine klimatske politike.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Okoliš je prioritet", "Zaštitimo Zemlju", "Jedna planeta, jedna šansa" i "Zaštititi klimu".

Uprkos pozivima policije da se sklone s ceste, grupa demonstranata nastavila je sjediti. Policija je privremeno zadržala demonstrante, koji su nastavili sjediti, kako bi ih identificirali.

Demonstranti su tražili da njemačka vlada pripremi sveobuhvatni klimatski plan za budućnost, zahtijevajući da se resursi u zemlji koriste na ekološki prihvatljiv način.

Florian, jedan od aktivista koji nije želio otkriti prezime, kazao je za AA da je današnji način života u svijetu uništio resurse potrebne za život.

Posebno je podsjetio na ovogodišnje šumske požare u mediteranskoj regiji i Sjevernoj Americi te poplave u Njemačkoj, napominjući da je svake godine situacija u tom smislu sve ozbiljnija i dramatičnija.

"Sve je gore nego što smo zamišljali. Prilično je strašno", rekao je.

Sarah, jedna od sudionica prosvjeda, također je kazala da se još uvijek može nešto promijeniti u pogledu zaštite klime u svijetu.

"Moramo nešto uraditi po pitanju klime prije nego što bude prekasno. Zajedno možemo spasiti našu planetu. Međutim, ne možemo spasiti planetu dok Europljani nastavljaju eksploatirati ljude na južnoj hemisferi. Svi, sve države, moramo se zajedno okupiti. Moramo se zajedno boriti. Moramo prestati sukobljavati se međusobno, iskorištavajući druge dijelove svijeta i druge ljude", rekla je ova sudionica prosvjeda.

Kopirati
Drag cursor here to close