Barcelona

Prosvjedi nakon izricanja presude separatistima

Također je javljeno o prosvjedima u drugim gradovima bogate sjeveroistočne regije.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2019. u 12:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stotine studenata i građanskih službenika pokrenulo je u ponedjeljak proteste u raznim dijelovima Barcelone nakon izricanja zatvorskih kazni za devet katalonskih separatističkih čelnika.

Prosvjednici su blokirali neke ulice u Barceloni, dok su se državni službenici okupili ispred nekih vladinih zgrada.

''Danas ste prekršili sva njihova prava. Užasno je što Europa ne djeluje. Ne želim biti Europljanin. Ne želim biti Španjolac'', izjavio je 60-godišnji državni službenik Deni Saball dok je protestirao na ulici.

Također je javljeno o prosvjedima u drugim gradovima bogate sjeveroistočne regije.

Španjolski je Vrhovni sud devet čelnika na kazne od devet do 13 godina zatvora zbog poticanja na nemire i zlouporabe javnih sredstava. Još troje čelnika je dobilo financijske globe, ali ne i zatvorske kazne.

Bivši katalonski podpredsjednik Oriol Junqueras izjavio je da je nezavisnost regije od Španjolske još bliža nego ikada“,
Nakon što je osuđen na 13 godina zatvora zbog njegove uloge u nelegalnom pokušaju secesije u 20117., Junqueras je kazao da „mi Katalonci nemamo alternative“.

Bivši katalonski regionalni predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao iz Španjolske u Belgiju skupa s nekolicinom ostalih nakon neuspjelog pokušaja secesije, objavio je na Twitteru da je zapanjen presudom.

''Ukupno 100 godina zatvora. Užasno. Sada, više nego ikada, bit ćemo uz vas i vaše porodice. Za budućnost naših sinova i kćerki. Za demokraciju. Za Europu. Za Kataloniju'', napisao je Puigdemont, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close