Građani ne odustaju od borbe

Prosvjed u Podgorici: Ponovo zatražene ostavke državnog vrha

Tražimo ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, ostavku premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužitelja Ivice Stankovića, specijalnog tužitelja Milivoja Katnića. Tražimo ostavke članova Savjeta RTCG-a, kao i direktora Agencije za spreča
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2019. u 08:49 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U centru Podgorice sinoć je održan šesti građanski prosvjed protiv aktualne crnogorske vlasti. Ponovo su zatražene ostavke predsjednika i premijera države, kao i čelnih ljudi tužiteljstva, dok su organizatori pozvali predstavnike opozicije na zajedničko djelovanje, javlja Anadollija.

Odupri se

Na prosvjedu, koji organizira pokret “97000 - Odupri se”, na Trgu nezavisnosti se okupilo više tisuća građana, odakle se nakon održanih govora krenulo u prosvvjednu šetnju Ulicom Slobode, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Moskovskom ulicom, Bulevarom Revolucije, Ulicom Ivana Vujoševića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, Ulicom Slobode, nazad do Trga neovisnosti.

Bivša korisnica naknada za majke s troje i više djece Maja Jovović kazala je da se desila prevara vijeka nad 22 tisuće majki koje su štrajkale, braneći svoja prava i Ustav Crne Gore.

„Borit ćemo se sve dok odgovorni ne podnesu ostavke i dok se zakoni ne budu poštovali i primjenjivali. Nezaposlenost, mizerne plaće, ogromni računi za struju, to su razlozi za naš bunt. Prazni frižideri i prazni džepovi, to je naša politika“, kazala je Jovović.

Studentica Minja Novaković izašla je na binu sa stolicom, jer, kako je rekla, na njenom fakultetu nema stolica i dodala da ih cijeli život uče da sjede, šute i trpe.

Želimo ostavke, ne želimo da nas plaše

''Mi ne želimo da straše nas i naše roditelje, kada im na poslu kažu - pazi što ti na protestu radi onaj mali ili ona mala. Ja pazim svoje pravo na slobodu, egzistenciju i ne prihvaćam da s diplomom sjedim na birou rada godinama. Ne prihvaćam da radim u zarobljenim institucijama, ja ne želim da se jednog jutra spakujem i odem, ja želim da stvaram u svojoj zemlji“, kazala je Novaković.

Glumac Slaviša Grubiša, u ime organizatora protesta, ponovio je zahtjeve prema aktualnoj vlasti.

''Tražimo ostavke predsjednika države Mila Đukanovića, ostavku premijera Duška Markovića, vrhovnog državnog tužtelja Ivice Stankovića, specijalnog tužitelja Milivoja Katnića. Tražimo ostavke članova VIjeća RTCG-a, kao i direktora Agencije za sprečavanje korupcije Sretena Radonjića“, kazao je Grubiša.

Poručio je i da su od prvog dana uz organizatore prosvjeda i predstavnici opozicije.

Opozicijsko jedinstvo

''Opozicijsko jedinstvo i uska suradnja su neophodni u ovom procesu. S nama su i sindikati, studenti, akademski profesori i doktori. Ovo je protest svih građana“, kazao je Grubiša.

Građanski protesti u Podgorici počeli su 2. veljače zbog afere „Koverta“, na osnovu koje je crnogorsko tužiteljstvo pokrenulo nekoliko postupaka, koji se odnose na bivšeg gradonačelnika Podgorice i aktualnog tajnika Predsjedništva Slavoljuba Stijepovića, koji je kako je objavljeno na snimcima preuzeo kovertu od biznismena Duška Kneževića, u kome se navodno nalazilo 100.000 dolara, uoči parlamentarnih izbora 2016. godine. Knežević je kasnije priopćio da su te pare korištene u izbornoj kampanji DPS-a.

Od strane crnogorskog tužiteljstva Stijepović je osumnjičen za pranje novca.

Sinoćnji skup protekao je mirno, a novi je zakazan za narednu subotu.

Kopirati
Drag cursor here to close