Bandiću 'sjaši'

Prosvjed na Hipodromu zbog planirane gradnje 'Zagrebačkog Manhattana'

Među plakatima "Ne dirajte mi Hipodrom" našao se i onaj s izjavom gradonačelnika iz 2018.: "Mogu arhitekti risati kaj hoće - pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan kvadratni centimetar hipodroma"
Vijesti / Svijet | 08. 06. 2019. u 13:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina građana okupilo se u subotu ispred ulaza na Hipodrom prosvjedujući protiv odluke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o gradnji tzv. zagrebačkog Manhattana na tome prostoru, a s prosvjednog skupa poručili su gradskim vlastima da im ne uzimaju tu zelenu površinu, a gradonačelniku da "sjaši". 

Nedugo nakon što je Bandić najavio gradnju 'zagrebačkog Manhattana'  na prostoru od Jadranskog mosta na zapadu, rijeke Save na sjeveru, Velesajma na jugu te  između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku, svi konjički klubovi i vlasnici konja od Grada primili su obavijest da najkasnije do 1. prosinca moraju preseliti svih 147 konja s Hipodroma. 

Na prosvjedu koji su organizirali stranica "Zagreb te zove", Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra - veterani i društvena akcija i Udruga građana Siget, prosvjednici, među kojima i brojna djeca, nosili su natpise "Ne uništavajte zeleni dio našega grada", "Ni ovce ne dopuštaju da ih majmuni vode", "Oj Milane, pobratime mio, što si od Zagreba učinio", "Sjaši više"... 

Među plakatima "Ne dirajte mi Hipodrom" našao se i onaj s izjavom gradonačelnika iz 2018.:  "Mogu arhitekti risati kaj hoće - pobijedit će onaj projekt koji ne bude dirao nijedan kvadratni centimetar hipodroma" i da se dok je on gradonačelnik prostor hipodroma neće dirati, prenosi Hina. 

Ivana Ljubić, predsjednica konjičkog kluba Pony Express gdje su članovi u pravilu djeca koja nemaju svoje konje, navela je da više od 500 djece poslije škole jure na Hipodrom, gdje dolaze zdravije živjeti i humanije odrastati, a to mjesto im predstavlja drugi dom. 

Istaknula je da se na Hipodromu događa 90 posto konjičkih događanja u Hrvatskoj i da je to  mjesto "puno više od velike livade na kojoj bi bilo lijepo sagraditi komercijalne građevine i ogroman toranj kao kulu u Mordoru, s dobrim pogledom na podanike". 

Vezano za najavu gradonačelnika o premještanju konja s Hipodroma u dva kluba u Čehima i Mlaki, poručila je da niti jedno privatno jahalište bez obzira na kapacitet i luksuz ne može preuzeti ulogu koju Hipodrom ima kao gradski i konjički centar. 

Organizatori prosvjeda prikupljaju i potpise za peticiju do 22. lipnja koje će predati gradonačelniku Zagreba.

(FENA) M.K.

Kopirati
Drag cursor here to close