Plinska platforma

Pronašli su nestalu Ivanu D: Leži na dnu mora

Inina plinska platforma Ivana D nestala u nevremenu u subotu, a u četvrtak je pronađena na morskom dnu
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2020. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inina plinska platforma Ivana D 

''Plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora, ne ugrožava promet brodova, nema ispuštanja plina, a nema straha ni od onečišćenja'', izjavio je u četvrtak pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Orlić.

Inina plinska platforma Ivana D nestala u nevremenu u subotu, a u četvrtak je pronađena na morskom dnu, potvrdili su ranije danas iz Ine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je tijekom prijepodneva obavljen pregled morske površine i morskoga dna na poziciji Ivane D, da je pregled obavljen brodom i daljinski upravljanom robotskom ronilicom te je tom prilikom “utvrđeno kako se odobalni objekt Ivana D u cijelosti nalazi na morskome dnu”.

Potvrdio je to u izjavi ispred Ministarstva i pomoćnik ministra Siniša Orlić, koji je kazao da je plinska platforma Ivana D pronađena je na istom mjestu gdje je bila i postavljena i sada se nalazi položena na dno.

Trenutna je situacija da platforma ne ugrožava sigurnost plovidbe, rekao je Orlić.

Ivana D je, inače, na području zabrane plovidbe između dvije separacije, iznad nje je više od 25 metara, tako da, ako neki brod i dođe u to područje, nema opasnosti da će biti ugrožen.

Platformu pronašli ronilicom

Platforma je pronađena ronilicom koja odašilje sliku na brod, a išlo se brodom Brodospasa na kojem su bili istražitelji svih nadležnih tijela.

Inina nenastanjena platforma Ivana D nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule.

Komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepodne kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

Iz Ine su ranije izvijestili da se na platformi aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD – Emergency Shut Down) te da nije bilo štete za okoliš.

Kopirati
Drag cursor here to close