Potraga za pilotom

Pronađeni ostaci japanskog aviona F-35 u Pacifiku

Avion F-35A nestao je s radarske kontrole dok je letio iznad istočne obale Aomori. Nestao je oko pola sata nakon polijetanja iz baze Misawa s još tri aviona F-35A.
Vijesti / Svijet | 10. 04. 2019. u 09:00 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dijelovi japanskog vojnog aviona F-35, koji je jučer nestao, pronađeni su u Pacifiku, dok se za pilotom  traga, priopćilo je danas japansko ministarstvo obrane. 

Avion F-35A nestao je s radarske kontrole dok je letio iznad istočne obale Aomori. Nestao je oko pola sata nakon polijetanja iz baze Misawa s još tri aviona  F-35A.

Ministar obrane Takeshi Iwaya izjavio je novinarima kako uzrok nesreće još nije poznat. Pilot je 40-ih godina, rekao je Iwaya.

Japan je od prošle godine započeo s korištenjem skupih američkih aviona  F-35, što je dio plana za jačanje vojne opreme i oružja u idućim godinama kako bi se suprotstavio potencijalnim sigurnosnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje i Kine, navodi AP.

Prema smjernicama odobrenim u siječnju, vlada premijera Shinza Abea planira kupiti 147 aviona  F-35, uključujući 105 aviona  F-35A, po cijeni od oko 10 milijardi jena (90 milijuna dolara).

Kopirati
Drag cursor here to close