Novi referendum?

Proeuropski konzervativni zastupnik predložio novi referendum o Brexitu

Britanski zastupnici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za brexit premijerke Therese May
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2019. u 18:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik Konzervativne stranke premijerke Therese May u srijedu je u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog za održavanje novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

Prijedlog Dominica Grievea, koji je ranije pozivao na drugi referendum, vjerojatno neće uspjeti jer mu treba potpora vlade, a May se protivi novom izjašnjavanju birača.

Simbolično podnošenje prijedloga prošao je bez rasprave. Obrazložen je kao "prijedlog kojim bi se omogućile pripreme za referendum o budućim odnosima Velike Britanije i EU-a".

Istovremeno, parlamentarni odbor za izlazak iz EU-a objavio je da bi zastupnici što prije trebali održati nekoliko "pokusnih" glasanja kako bi se vidjelo ima li koja opcija brexita potporu većine, piše Hina.

U izvješću objavljenom pošto je parlament odbacio plan premijerke May, odbor kaže da bi parlament, ako se do 29. ožujka kada Britanija izlazi iz Unije ne dogovori kako dalje, trebao glasati o tome treba li produžiti vremenski rok za pregovore iz članka 50. europskog ugovora.

Britanski zastupnici uvjerljivom su većinom u utorak navečer odbacili plan za brexit premijerke Therese May, izazvavši političku neizvjesnost koja bi mogla dovesti do neuređenog izlaska iz EU-a, pa čak i do povlačenja referendumske odluke iz 2016. o izlasku iz Unije.

Kopirati
Drag cursor here to close