Svi složni

Procurio plan udara na Kinu 

Prije desetak dana objavljeno je veliko izvješće da je navodnim postupcima kineske vlade u Xinjiangu prekršena svaka odredba Konvencije o genocidu Ujedinjenih naroda.
Vijesti / Svijet | 22. 03. 2021. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države, Kanada, Velika Britanija i Europska unija najavili su da će uvesti niz žestokih sankcija Kini zbog izvješća o genocidu nad Ujgurima, objavio je Politico kojem je ta informacija potvrđena iz dva visoka izvora.

Među ostalim, kako prenosi Jutarnji list, očekuje se da će Kini uvesti i ekonomske sankcije protiv pojedinaca koji su navodno povezani sa sabirnim logorima u kineskom Xinjiangu, gdje drže Ujgure.

Pročitajte još

Europska unija jutros je odobrila sankcije protiv četvorice kineskih dužnosnika za koje se sumnja da su u logore strpali stotine tisuća Ujgura. Koordinirana kampanja dolazi u trenutku kad bi se državni tajnik Antony Blinken trebao sastati s europskim dužnosnicima u Bruxellesu. Blinken je jedan od američkih dužnosnika koji je prošlog tjedna na Aljasci sudjelovao na sastanku visokim kineskim dužnosnicima, navodi Jutarnji list.

Prije desetak dana objavljeno je veliko izvješće da je navodnim postupcima kineske vlade u Xinjiangu prekršena svaka odredba Konvencije o genocidu Ujedinjenih naroda.

U izvješću, koje je objavio istraživački centar Newlines Institute for Strategy and Policy iz Washingtona, tvrdi se da kineska vlada "snosi odgovornost za genocid nad Ujgurima koji je u tijeku i kojim se krši UN-ova Konvencija o genocidu".

To je prvi put da je ova nevladina organizacija pokrenula neovisnu pravnu analizu optužbi za genocid u Xinjiangu, uključujući i odgovornost koju Peking snosi za navodne zločine.

Vjeruje se da je do dva milijuna Ujgura i drugih muslimanskih manjina smješteno u rasprostranjenu mrežu centara za zadržavanje diljem regije, navodi američki State Department, a bivši uhićenici tvrde da su ondje bili izloženi indoktrinaciji, seksualnom zlostavljanju, pa čak i prisilnoj sterilizaciji. Kina negira optužbe za kršenje ljudskih prava te kaže da su centri potrebni za sprečavanje vjerskog ekstremizma i terorizma.

Ministar vanjskih poslova Kine Wang Yi rekao je ranije kako navodi o genocidu u Xinjiangu "ne mogu biti besmisleniji".

Još 19. siječnja ove godine Trumpova administracija u odlasku objavila je da je kineska vlada počinila genocid u Xinjiangu. Mjesec dana kasnije, nizozemski i kanadski parlamenti usvojili su slične izjave usprkos protivljenju svojih čelnika.

Azeem Ibrahim, direktor posebnih inicijativa u Newlinesu i koautor novog izvješća, rekao je da postoje "neoborivi" dokazi koji podupiru njegove navode o genocidu.

"Ovo je najveća globalna sila, a njihovo vodstvo arhitekt je genocida", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close