Bijela kuća

Procurio dokument: Evo što su potpisali Vučić i Hoti

Trump je naglasio da se radi o povijesnom sporazumu koji se tiče normalizacije ekonomskih odnosa.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2020. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Twitteru su procurile fotografije sporazuma koji su potpisali službenici Srbije i Kosova s američkim predsjednikom.

Podsjećamo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti potpisali su sporazum s predsjednikom SAD Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

Trump je naglasio da se radi o povijesnom sporazumu koji se tiče normalizacije ekonomskih odnosa.

U sporazumu tako stoji da će obje strane implementirati ranije potpisani sporazum o autoputevima, kao i izgradnji željezničke infrastrukture. Također i Beograd i Priština pridružit će se fizibiliti studiji koja predviđa spajanje ove infrastrukture sa lukom na Jadranskom moru, piše Oslobođenje.

Dalje se kaže da će Kosovo i Srbija raditi sa Američkim fondom za razvoj i EXIM bankom u vezi s nizom infrastrukturnih projekata koji predviđaju spajanje gradova Srbije i Kosova.

Obje će se strane, kaže se, priključiti “mini-Schengen zoni” koja je najavljena u listopadu 2019. godine.

Također, navodi se da će Srbija i Kosovo međusobno priznati diplome i druge obrazovne certifikate. Nadalje, navodi se i da će obje strane zabraniti sudjelovanje u 5G mreži sa "nepouzdanim" ponuđačima pri čemu su aludira na Huawei.

U sporazumu se, između ostalog, nalaže da će se promovirati i štiti sloboda vjere religijskih zajednica. Obje strane su se obavezale i da će raditi na efikasnijem pronalasku nestalih, te riješavati pitanje izbjeglica.

U sporazumu su se obavezali da će Hezbolah tretirati kao terorističku organizaciju.

Na kraju se ističe i da će Kosovo pristati na implementaciju jednogodišnjeg moratorija u nastojanju da postane članica međunarodnih organizacija dok će Srbija imati jednogodišnji moratorij na kampanji nepriznavanja Kosova. Također, u sporazumu se navodi da će se Kosovo i Izrael međusobno priznati.

Kopirati
Drag cursor here to close