Veliki korak

Povijesno Halo: Dvije Koreje popričale na telefon

Probni razgovor između operatera trajao je četiri minute i 19 sekundi.
Vijesti / Svijet | 20. 04. 2018. u 15:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvije Koreje otvorile su u petak crveni telefon između svojih čelnika, objavio je Seul tjedan dana prije summita između Moon Jae-ina i Kim Jong-una u demilitariziranoj zoni koja dijeli poluotok.

Ta linija povezuje Plavu kuću, ured južnokorejskog predsjednika u Seulu, i ured u Pyongyangu sjevernokorejskog Povjerenstva za državne poslove, kojom predsjeda sjevernokorejski čelnik što je jedna od njegovih najvažnijih dužnosti.

"Povijesna veza između čelnika dviju Koreja upravo je ustanovljena", izjavio je Yoon Kun-young, visoki dužnosnik Plave kuće.

Probni razgovor između operatera trajao je četiri minute i 19 sekundi, prenosi AP.

"Probni razgovor trajao je četiri minuta i 19 sekundi, pri čemu su dužnosnici obiju strana međusobno razgovarali. Veza je bila stabilna, a kvaliteta glasa prilično dobra, kao da razgovarate sa susjedom", rekao je Yoon.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un planiraju obaviti prvi telefonski razgovor uoči sastanka tet-a-tet, koji je zakazan za idući petak, u pograničnom području.

Južnokorejski dužnosnici navode da će "vruća linija" biti održana i poslije summita, te da će pomoći da se olakša dijalog i smanji nerazumijevanje u razvoju tenzija.

Kopirati
Drag cursor here to close