Svatko po svome

Problemi za one koji sami uvedu covid-putovnicu

Još uvijek nisu dogovoreni troškovi, podaci i problemi sa zaštitom privatnosti te tehnički i medicinski mehanizmi novog sustava.
Vijesti / Svijet | 28. 04. 2021. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zemlje EU koje uvode vlastite potvrde za cijepljenje protiv Covida-19 ostat će s opasnim nizom nepovezanih odluka ukoliko europski blok ne izgradi zajednički sustav'', izjavio je danas europski tajnik za pravosuđe Didier Reynders.

EU je pokrenula inicijativu za zajedničku digitalnu putovnicu koja bi ovog ljeta omogućila turistima da slobodno putuju, prenosi Srna.

Međutim, u razgovorima nisu dogovoreni troškovi, podaci i problemi sa zaštitom privatnosti te tehnički i medicinski mehanizmi novog sustava.

"Ukoliko se politički dogovor može postići, onda će tehničko rješenje biti na vrijeme. Ukoliko tako ne bude, postoji rizik od podjele širom Europe, uz mnogobrojna nekompatibilna nacionalna rješenja", naglasio je Didier Reynders.

Prema njegovim riječima, postoji rizik da ostane niz dokumenata koji se ne mogu pročitati u drugim članicama te, također i rizik od krivotvorenih papira, širenja virusa i nepovjerenja građana.

Članice EU koje se oslanjaju na turizam, poput Španjolske i Italije, vrše pritisak da se ovakav sustav uvede što je prije moguće, što bi pomoglo njihovu gospodarstvu, ali suočavaju se s mnogo opreznijim državama sa sjevera Europe i dugim procedurama donošenja odluka u bloku.

Kopirati
Drag cursor here to close