Naknada veteranima

Priznanje: Nizozemski vojnici koji su '95 boravili u Srebrenici dobit će 5000 eura

Ministarstvo će, kako se navodi, za veterane koji su bili dio studije odbora organizirati i grupna putovanja u Srebrenicu počevši od 2022. godine.
Vijesti / Svijet | 11. 02. 2021. u 18:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo obrane Nizozemske donijelo je odluku o jednokratnoj novčanoj naknadi za vojnike koji su pod zastavom Ujedinjenih nacija (UN) boravili u Srebrenici 11. jula 1995. godine.

Ministarstvo obrane Nizozemske prihvatilo je “Fokus op Dutchbat-III”, izvještaj posebnog odbora o stanju veterana Nizozemskog bataljuna koji je imao zadatak da čuva sigurnu zonu Srebrenica 1995. godine, prema kom vojnici još uvijek imaju probleme i posljedice zbog te misije, prenosi Detektor.

U priopćenju, ministrica obrane Ank Bijleveld-Schouten obavijestila je o naknadi veteranima u iznosu od 5.000 eura.

“Simbolični novac nije samo priznanje izvanrednih okolnosti u kojima se vojska našla prije 25 godina, nego uzima u obzir i period nakon tog događaja tijekom kojeg su godinama bili izloženi kritici i nepravednoj negativnoj medijskoj pažnji”, stoji u priopćenju Ministarstva obrane Nizozemske.

Ministarstvo će, kako se navodi, za veterane koji su bili dio studije odbora organizirati i grupna putovanja u Srebrenicu počevši od 2022. godine.

Prema izvještaju na koji se poziva Ministarstvo obrane, “takva putovanja mogu doprinijeti procesiranju prošlosti kroz sučeljavanje sa situacijom na mjestu događaja, kroz susret s drugim veteranima i mještanima”.

Također, veterani Nizozemskog bataljuna će od Ministarstva obrane dobiti poziv za vojnike koji trebaju pomoć ili je još uvijek nisu dobili u potrebnoj mjeri.

Ministarstvo obrane je prihvatilo sve druge preporuke izvještaja objavljenog 14. prosinca prošle godine, u kojem se tvrdi da Nizozemski bataljun “ne može biti odgovoran za genocid koji se dogodio izvan enklave”, te da postoji niz istraga u kojima je zaključeno da nizozemski bataljun ne može biti kriv za pad Srebrenice.

Vrhovni sud Nizozemske odlučio je u ljeto 2019. da je ova država djelomično kriva za smrt oko 350 muškaraca koje je Nizozemski bataljun 13. srpnja 1995. godine predao snagama Vojske Republike Srpske (VRS) i koji su kasnije ubijeni.

U srpjnu 1995. godine u Srebrenici je ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka, a prognano je preko 40.000 žena, djece i staraca. Do sada je pred Sudom BiH i Haaškim tribunalom za ove zločine osuđeno 40 osoba, na oko 700 godina zatvora i četiri doživotne kazne. Ovim presudama utvrđeno je da se u Srebrenici dogodio genocid, a do istog zaključka došao je i Međunarodni sud pravde (ICJ) odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije, prenosi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close