Započeo sedmogodišnji mandat

Prisegnuo novi izraelski predsjednik

Sedmogodišnji mandat Herzoga započeo je svečanošću u Knessetu gdje je njegov prvi govor na novom položaju popraćen pljeskom zastupnika koji su ga imenovali na tu funkciju.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2021. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši čelnik laburista Isaac Herzog prisegnuo je kao novi predsjednik Izraela, obećavši da će tu većinom ceremonijalnu funkciju koristiti kako bi liječio duboke podjele unutar izraelskog društva.

Sedmogodišnji mandat Herzoga započeo je svečanošću u Knessetu gdje je njegov prvi govor na novom položaju popraćen pljeskom zastupnika koji su ga imenovali na tu funkciju.

Herzog je u lipnju pobijedio protukandidatkinju Miriam Peretz, edukatoricu i majku dvojice izraelskih vojnika koji su poginuli u borbi, s 87 glasova u odnosu na 26.

Prvi govor 

Rekao je da će se iz Knesseta uputiti u predsjedničku rezidenciju i započeti putovanje kroz pukotine i ponore izraelskog društva.

"Putovanje je to kojim ću pronaći unjedinstvo unutar razlika, unutar pukotina, putovanje kojemu je cilj da se ponovo otkrijemo", rekao je 60-godišnji Herzog.

Bivši čelnik lijeve Laburističke stranke u parlament je ušao 2003. te je bio na nekoliko ministarskih funkcija u koalicijskim vladama. Posljednja funkcija bila mu je na čelu Židovske agencije za Izrael, koja promovira imigraciju u zemlju.

Herzog je odabran na novu funkciju nekoliko dana prije nego što je njegov bivši suparnik i najdugovječniji izraelski premijer Benjamin Netanyahu, od kojeg je izgubio 2015., otišao s tog položaja.

Bennett novi premijer

Novi premijer postao je Naftali Bennett, nakon četiriju izbora u dvije godine koji su razotkrili duboke političke, vjerske i etničke podjele u izraelskom društvu.

U svibnju je Izrael pogodio i val nasilja između židovskog i arapskog stanovništva u nizu gradova, kao i sukobi izraelskih snaga sigurnosti i militanata Hamasa na vlasti u Gazi.

"Krećem na ovaj put kako bih upoznao bol, kako bih je izravno gledao, dao svoje uho i srce poteškoćama i strahovima, čak i na najeksplozivnijim mjestima", rekao je Herzog.

Odvjetnik po struci, novi izraelski predsjednik sin je bivšeg predsjednika Chaima Herzoga, koji je bio i veleposlanik u Ujedinjenim narodima. U zaključku svog govora Herzog je obećao borbu protiv antisemitizma i za mir između Izraela i susjednih država te pomoć u borbi protiv strateških prijetnji Izraelu, posebno iranskog nuklearnog programa.

Kopirati
Drag cursor here to close