Što to govori?

Primijećen neočekivan porast radijacije iznad Europe

Slična zapažanja zabilježile su stanice u Norveškoj i Finskoj.
Vijesti / Svijet | 02. 07. 2020. u 18:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti nekoliko europskih zemalja krajem lipnja su zabilježile misteriozno povećanje razina radijacije na sjeveru Europe, s time da za sada ni jedna država nije preuzela odgovornost za ovu anomaliju.

Ovo blago povećanje radijacije nije bilo opasno za ljude, ali je bilo dovoljno značajno da ga primijete stanice koje prate razine zračenja, piše Science Alert. "Izmjerene su vrlo niske razine radioaktivnih tvari: cezija-134, cezija-137, kobalta-60 i rutenija-103", objavila je početkom prošloga tjedna švedska Uprava za zaštitu od zračenja.

"Izmjerene razine su toliko niske da ne predstavljaju opasnost za ljude ili okoliš", dodaje se.

Slična zapažanja zabilježile su stanice u Norveškoj i Finskoj.

Karta s potencijalnim područjem izvora

Krajem prošlog tjedna, Lassina Zerbo, tajnik Organizacije za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO), objavio je na Twitteru kartu na kojoj je prikazana moguća regija koja je izvor anomalije. Na karti je većim dijelom označena Rusija, ali i dijelovi Finske, Švedske, Danske i Norveške.

"Ovi izotopi najvjerojatnije dolaze iz civilnog izvora", napisao je Zerbo sugerirajući da se izvor radijacije odnosi na proizvodnju nuklearne energije, a ne na nuklearno oružje.

"Možemo navesti vjerojatnu regiju izvora, ali je izvan ovlasti CTBTO-a da utvrdi njegovu točnu lokaciju", dodao je. Nizozemski Nacionalni institut za javno zdravstvo i okoliš (RIVM) u petak je objavio da se na temelju analize dostupnih podataka ova "kombinacija radionuklida može objasniti anomalijom u gorivnim elementima nuklearne elektrane".

RIVM je sugerirao da prema sadašnjim informacijama otkrivene radioaktivne čestice potječu iz smjera zapadne Rusije, ali je pojasnio da to ne znači da su definitivno povezane s ruskim elektranama.

"Neka nedavna medijska izvješća tvrdila su, vjerojatno zbog pogrešnih prijevoda našeg izvornog priopćenja, da radionuklidi potječu sa zapada Rusije. RIVM je rekao da su se radionuklidi kretali iz smjera zapadne Rusije prema Skandinaviji, ali da se trenutno ne može istaknuti nijedna specifična regija kao ona izvorna", stoji u priopćenju RIVM-a.

Događaj komentirao glasnogovornik Rosenergoatoma

Glasnogovornik Rosenergoatoma, ogranka ruske državne korporacije za nuklearnu energiju Rosatom, rekao je da dvije nuklearne elektrane u regiji rade normalno, s normalnom razinom radijacije.

"Obje stanice rade u normalnom režimu", rekao je glasnogovornik Rosenergoatoma za rusku novinsku agenciju TASS.

"Emisije svih navedenih izotopa u gore spomenutom razdoblju nisu premašile referentne brojeve. Nije zabilježeno da je došlo do oslobađanja radionuklida iz zadržavajućih struktura", dodao je.

 
Kopirati
Drag cursor here to close