Kakve se poruke šalju?

Prijepori Beograda i Prištine o istrazi ubojstva Ivanovića

"Ovakva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno pokazuje da tu nema želje da se ubojice pronađu i kazne'', poručuju iz Srbije
Vijesti / Svijet | 19. 01. 2018. u 09:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priština nije odobrila zahtjev iz Beograda da se i srpska istražna tijela uključe u istragu ubojstva političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića, a srbijanski ministar policije ocijenio je u četvrtak takvo stajalište vlasti na Kosovu potpuno neprihvatljivim.

Nakon potvrde iz Prištine da je definitivno odbačen zahtjev za suradnju Beograda u istrazi ubojstva, ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je kako prištinske institucije ne pokazuju želju da Ivanovićeve ubojice privedu pravdi.

"Ovakva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno pokazuje da tu nema želje da se ubojice pronađu i kazne, kao ni da se profesionalno obavi istraga jer bi ona morala uključiti sva istražna tijela koja bi mogla pomoći da se dođe do počinitelja i organizatora ovog zločina", rekao je Stefanović, ocijenivši kako "posebno zabrinjava dosad nezabilježena praksa" da se EU-ova misija vladavine prava na Kosovu EULEX nije aktivnije uključio u istražni proces zločina na sjeveru Kosova.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ubojstvo Ivanovića nazvao "terorističkim činom" i zatražio da se i Beograd uključi u istragu pozitivnim korakom se učinio Vučićev sinoćnji razgovor s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem koji je rekao u srijedu srbijanskom kolegi da je Priština spremna prihvatiti "svaku pomoć" u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba.

Uslijedila je prvo poruka kosovskog ministra pravosuđa Abelarda Tahirija kako Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu Ivanovićeva ubojstva.

"Ni u kojem slučaju nećemo nikakvo miješanje u istragu nijedne druge institucije. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka uhićenju, ali ne i njezino miješanje (u istragu). To ćemo raditi samo mi", izjavio je Tahiri za prištinski portal Gazetaexpress.com.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je kako misije UN (UNMIK) i EU (EULEX) nisu nadležne da odobre srpskim institucijama sudjelovanje u istrazi.

"Samo su kosovske institucije ovlaštene dati dozvolu", rekao je Haradinaj na tiskovnoj konferenciji.

U zajedničkoj izjavi ministarstava pravosuđa i unutarnjih poslova Kosova istaknuta je spremnost na "međusobnu pravnu suradnju" i "pomoć kroz razmjenu informacija" koje bi pridonijele "što bržem rješavanju slučaja".

U tom je priopćenju naglašeno kako se ne dovode u pitanje istražni postupak i "neprikosnovena jurisdikcija Republike Kosovo u vođenju istrage".

Vučić je, ocijenivši ubojstvo Olivera Ivanovića terorističkim činom, rekao kako će se Srbija prema tom zločinu tako i odnositi.

"Počinitelji ovog čina bit će uhvaćeni, ako ih ne pronađu oni koji to moraju učiniti, učinit ćemo mi", rekao je Vučić.

Predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda (GI SDP) i jedan od vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović pokopan je u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na novom groblju u Beogradu. Ivanović je ubijen prije dva dana u atentatu ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Kopirati
Drag cursor here to close