Borba s virusom

Premijer Janša: Pred Slovenijom su presudni dani

"Ublažili smo ovu situaciju s nedostatkom opreme, ali nje nitko u svijetu sada nema dovoljno, u Europi nema nikoga tko ima potrebne opreme za više od nekoliko dana", kazao je Janša.
Vijesti / Svijet | 26. 03. 2020. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski premijer Janez Janša upozorio je u četvrtak građane da su pred Slovenijom presudni tjedni u borbi za smanjenje zaraze koronavirusom ukazujući na potrebu da se očuvaju postojeći zdravstveni kapaciteti za dane kad će uslijediti teži slučajevi, javlja Hina.

Janša je nakon sastanka slovenskog državnog vrha upozorio da slovenski zdravstveni sustav u sadašnjem trenutku ne raspolaže kapacitetima koji bi većem broju kritično oboljelih omogućavao liječenje na intenzivnom odjelu te je zbog toga nužno ograničiti širenje zaraze, čime se mogu spasiti životi. On je pozvao građane da se pridržavaju propisa i mjera izbjegavanja socijalnih kontakata kako bi se usporilo epidemiju.

Kako je pojasnio, njegova vlada čini sve da za one koji su "na prvoj liniji" borbe protiv koronavirusa osigura potrebna zaštitna sredstva i opremu iako je to u uvjetima pandemije, kad takvu opremu svi trebaju, gotovo nemoguće.

"Ublažili smo ovu situaciju s nedostatkom opreme, ali nje nitko u svijetu sada nema dovoljno, u Europi nema nikoga tko ima potrebne opreme za više od nekoliko dana", kazao je Janša.

Slovenski je premijer kazao da vjeruje kako će u oporbi i parlamentu biti "dovoljno razuma" da se prihvati aktiviranje člana zakona o obrani, koji je donesen u vrijeme migracijske krize prije nekoliko godina, a koji dopušta da se u nekim situacijama vojska može angažirati na čuvanju granice i dobiti neke policijske ovlasti. Prema njegovim su riječima "deplasirane" rezerve oporbenih stranaka o tome da bi to mogla biti suspenzija demokracije i da bi se vojska mogla naći "na ulicama".

Janša je potrebu angažiranja vojske na granici s Hrvatskom obrazložio velikim sadašnjim, ali i očekivanim porastom prolaza ilegalnih migranata tzv. balkanskom rutom, te činjenicom da je slovenska policija sve više okupirana zaštitom granice prema Italiji i Austriji od ulazaka zaraženih koronavirusom, ali i time da je u situaciji epidemije potrebno mnogo više djelatnosti policije u unutrašnjosti, nego na granici s Hrvatskom.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je kako vjeruje da sadašnja vlada djeluje dobro na ovladavanju epidemije, a podržao je i Janšin prijedlog o aktivaciji vojske na granici za razdoblje tri mjeseca. Za donošenje takve odluke potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu, javlja Hina.

Slovenski liječnici pozvali su u četvrtak vladu da im osigura dovoljno zaštitne opreme za rad s pacijentima u vrijeme epidemije koronavirusa, a pacijente da ne koriste zdravstvene usluge koje im trenutno nisu nužne i da izbjegavaju zdravstvene rizike.

Kako su naveli, liječnici u Sloveniji  imaju dovoljno znanja i spoznaja glede koronavirusa, ali upozoravaju vladu da još nemaju osigurano dovoljno opreme za rad koju je potrebno osigurati. Vladu su pozvali da hitno nabavi potrebnu opremu i zaštitna sredstva, te dodatne testove za utvrđivanje zaraze.

Kopirati
Drag cursor here to close