Na osnovu Pariškog sporazuma

Predsjednik Austrije pokrenuo ''Inicijativu za povećanje klimatskih ambicija''

Navedena inicijativa bit će prezentirana u okviru UN-ovog klimatskog summita koji će biti održan od 21. do 23. rujna u New Yorku.
Vijesti / Svijet | 19. 09. 2019. u 18:38 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski savezni predsjednik Alexander Van der Bellen u proteklih nekoliko mjeseci pokrenuo je "Inicijativu za povećanje klimatskih ambicija“ (Initiative for more climate ambition) na osnovu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2016. godine, koju je do sada podržalo preko 30 država širom svijeta.

Navedena inicijativa bit će prezentirana u okviru UN-ovog klimatskog summita koji će biti održan od 21. do 23. rujna u New Yorku.

''Posebno raduje činjenica da je i Bosna i Hercegovina podržala navedenu inicijativu, što pokazuje odlučnost ove zemlje da se ozbiljno uhvati u koštac s klimatskim izazovima'', navodi se u priopćenju iz Austrijskog veleposlanstva u Sarajevu. 

''Inicijativa za povećanje klimatskih ambicija“ poziva na hitno djelovanje, te na izradu konkretnih planova za smanjenje emisije stakleničkih plinova i povećanje ulaganja u energetsku efikasnost i obnovljivu energiju.

''Iskoristimo mnogobrojne mogućnosti i mjere za borbu protiv klimatskih promjena i oblikujmo pozitivnu budućnost naše planete. Ostavimo našoj djeci i budućim generacijama svijet vrijedan življenja'', navodi se, između ostalog, u tekstu inicijative austrijskog saveznog predsjednika.

Kopirati
Drag cursor here to close