Konačno zbogom

Predajom ostavke završila era Therese May koju će povijest pamtiti po Brexitu

Za mjesto nasljednika Therese May natjecat će se puno kandidata uvjerenih da su baš oni pravi izbor da izvedu brexit, najveći zaokret u britanskoj politici u više od 40 godina.
Vijesti / Svijet | 07. 06. 2019. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May odstupila je u petak s dužnosti predsjednice Konzervativne stranke i time označila početak službene utrke za novog čelnika vladajućih konzervativaca koja će odlučiti i o novome premijeru zemlje. May je u petak službeno izvijestila stranku da daje ostavku na dužnost predsjednice. No, premijerka i prijelazna čelnica konzervativaca ostat će dok zastupnici i članovi stranke ne izaberu novog predsjednika što bi moglo potrajati tjednima.

Kandidature za novog stranačkog lidera primaju se do ponedjeljka u 18 sati. Za mjesto nasljednika Therese May natjecat će se puno kandidata uvjerenih da su baš oni pravi izbor da izvedu brexit, najveći zaokret u britanskoj politici u više od 40 godina.

May je ostavku najavila u svibnju pošto nije uspjela u predviđenom roku osigurati uredno razdruživanje Velike Britanije od Europske unije. Time se produbila politička kriza u zemlji koju je 2016. podijelio upravo referendum o izlasku iz EU, popularno nazvan brexit.

Nekada mlaki pristaša britanskog članstva u EU May se u metežu nakon referenduma 2016., na kojem su birači tijesno izglasali razvod od EU, nametnula kao "razuman" izbor za premijerku koja će taj razvod i provesti, ali ostavku je danas podnijela jer to svoje glavno obećanje nije ispunila.

Borba za čelno mjesto konzervativaca zahuktava se tjednima u kojima kandidatu razmjenjuju tvrdnje o dobrim i lošim stranama neurednog razdruživanja. Službene nominacije primat će se 10. lipnja, a proces odabira trebao bi biti završen do kraja srpnja.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson favorit je po sadašnjim anketama i on zagovara tvrdo stajalište prema brexitu pa poručuje da Britanija treba reći zbogom Uniji sa sporazumom ili bez njega do 31. listopada što je zadnji u nizu produljenih rokova.

Johnson pokušava uvjeriti konzervativce da je upravo on, bivši gradonačelnik Londona, jedini kandidat sposoban osigurati konzervativcima pobjedu na novim nacionalnim izborima.

Drugi kandidati pokušavaju ga sustići, a među njima su sadašnji šef diplomacije Jeremy Hunt i ministar za okoliš Michael Gove s umjerenijim stajalištem prema brexitu.

Kopirati
Drag cursor here to close