Želeći isprovocirati vjernike

Pred danskim parlamentom zapaljen Kur'an

Ispred zgrade danskog parlamenta u Kopenhagenu danas je organizirano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak prosvjeda na prošlotjedni teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu.
Vijesti / Svijet | 22. 03. 2019. u 18:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer Rasmus Paludan zapalio je danas u Kopenhagenu muslimansku svetu knjigu Kur'an, želeći isprovocirti vjernike koji su se okupili pred zgradom danskog parlamenta da obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, javlja agencija Anadolija.

Ispred zgrade danskog parlamenta u Kopenhagenu danas je organizirano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak prosvjeda na prošlotjedni teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurchu, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana. Džuma-namaz pred danskim parlamentom protekao je u sjeni provokacija.

Iako su organizatori molitve na otvorenom pred danskim parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade parlamenta te provocirala okupljene građane.

Foto:Twitter / Organizirano klanjanje džuma-namaza

Okupljeni ekstremni desničari na kontraprosvjedu nosili su izraelsku državnu zastavu, te sirenama automobila pokušali spriječiti vjernike u obavljanju namaza. Rasmus Paludan, lider danske stranke Čvrsti smjer, poznate po antiimigrantskim i antiislamskim stavovima, provocirao je vjernike muslimane tako što je pred njima zapalio svetu islamsku knjigu Kur'an.

Paljenje Kur'ana dogodilo se oko 100 metara od mjesta gdje je klanjan džuma-namaz, s obzirom na to da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe današnjem skupu. Izaslanik Narodne stranke Danske Martin Henriksen je također provocirao okupljene vjernike pred danskim parlamentom. On je prije samog klanjanja džuma-namaza prilazio vjernicima i verbalno ih napadao.

Predsjednica danskog parlamenta Pia Kjaersgaard ranije je izjavila kako se protivi klanjanju džuma-namaza pred zgradom parlamenta ove zemlje. Tijekom ovog događaja poduzete su visoke mjere sigurnosti, a policija je uhitila najmanje šest osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close