Zatvor na otvorenom

Prava slika života u Betlehemu

Zid visok osam metara i opremljen kontrolinim tornjevima.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2019. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Betlehem je ovih dana cilj mnogobrojnih kršćanskih hodočasnika. No gosti iz cijelog svijeta ne dobivaju pravu sliku o životu u ovom gradiću nadomak Jeruzalema. Visok zid i židovska naselja tjeraju stanovništvo.

Foto:Al Bazz / Betlehem napuštaju mnogi građani

Zid visok osam metara i opremljen kontrolinim tornjevima. "Ovo je praktički granica. Odmah iza su već prve kuće", objašnjava mirovni aktivist Dror Etkes koji već godinama prati razvoj oko povijesnog Betlehema, prenosi Deutche Welle.

''Plan je da se ovdje sagradi novo židovsko naselje s preko 2.500 kuća. To je ogromno naselje i kada ono bude gotovo Betlehem će praktički sa svih strana biti okružen zidom", objašnjava Etkes koji prati gradnju spornih židovskih naselja na palestinskim područjima.

Manjak životnog prostora

Suhail Kalilieh potvrđuje ono što objašnjava Etkes. I on za nevladinu organizaciju Arij prati izgradnju i razvoj naselja oko Betlehema.

"Kada zbrojimo sve planove za izgradnju naselja i nove prilazne prometnice, broj židovskih naseljenika u području oko Betlehema će se u sljedećih desetak godina udvostručiti", kaže Kalilieh. Već sada u ovim područjima živi preko 100.000 Izraelaca.

S tri strane se naselja polako približavaju Betlehemu i okolnim selima. S četvrte strane se nalazi zid. Posljedica ovog sužavanja prostora je nemogućnost svakog prostornog i gospodarskog razvoja na ovom dijelu palestinske autonomne oblasti.

"Betlehem napuštaju mnogi građani, nema više građevinskog prostora. Ono malo što je ostalo je postalo preskupo, cijene su drastično porasle posljednjih godina. Ovdje više nema prostora za život", kaže Kalilieh.

Stanovnici u drugom planu

Foto:Getty / Betlehem je ovih dana cilj mnogobrojnih kršćanskih hodočasnika.

Pogotovo si mlade obitelji više ne mogu priuštiti život ovdje i zato napuštaju ovaj gradić koji je duboko urezan u povijesnu svijest zapadne civilizacije. No perspektive ni u ostatku palestinskih područja nisu blistave. Ne odlaze samo muslimani.

"Moja zajednica je sve manja i starija", kaže protestantski svećenik Munther Isaac. "Odlaze prije svega mladi i to zbog kvalitete života. Ovo ovdje je jedan veliki zatvor. Mnogi moji prijatelji su odustali i otišli dalje. Ja im to uopće ne predbacujem", kaže Isaac.

Ono što svećenika protestantske zajednice u Betlehemu smeta je odnos i ponašanje mnogobrojnih hodočasnika koji dolaze u ovaj grad u kojem je, prema predaji, rođen Isus Krist.

"Sudbina građana ovog grada ne zanima hodočasnike. Mi smo za mnoge nevidljivi. Oni žele vidjeti mjesta i kamenje no ne i ljude", kaže Isaac.

Ljudi se ne zanimaju za sudbinu Palestinaca ovdje, žali se svećenik. "Njima je svejedno kako je to živjeti pod okupacijom", zaključuje.

On sam ne želi napustiti svoj rodni Betlehem kojeg si "bez kršćana ne može zamisliti". No već odavno ne vjeruje da bi se nešto moglo promijeniti na političkom planu.

Kopirati
Drag cursor here to close