Dačić

Povijest se, nažalost, može ponoviti

"Sve ovo što radimo - radimo da bi se izvukle pouke iz povijestI, a ne da se relativiziranjem i rehabilitiranjem zločina stvara temelj za opravdanje zločina", rekao je Dačić.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2019. u 07:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanja koju Srbija vodi radi čuvanja istine o Jasenovcu, te ostalim logorima na tlu bivše Jugoslavije i Europe, nije usmjerena ni protiv Hrvatske, niti bilo koje druge zemlje, već protiv onih koji žele pisati drugačiju povijest i opravdati zločine, izjavio je u ponedeljak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, piše Hina.

On je na svečanoj akademiji u povodu obilježavanja međunarodnog dana holokausta u Beogradu istaknuo kako su dužnosnici Hrvatske te aktivnosti Srbije dočekali negativno, gotovo "na nož".

"Sve ovo što radimo - radimo da bi se izvukle pouke iz povijestI, a ne da se relativiziranjem i rehabilitiranjem zločina stvara temelj za opravdanje zločina", rekao je Dačić.

Osuditi sve

On je sugerirao kako se ne smije dopustiti da se borba za očuvanje istine o jasenovačkom logoru vodi sa aspekta dokazivanja da su Hrvati veći zločinci od Srba, već se mora osuditi sve, bilo da su Hrvati ili Srbi, zato što su - neljudi, prenijela je agencija Tanjug.

"Nitko od tih ljudi koji su činili zlo ne zaslužuje da se zove ljudskim bićem", rekao je Dačić.

On je naglasio kako Srbija ima moralno pravo tražiti od svih da spriječe reviziju povijesti i zločina nad Srbima, Židovima, Romima, te drugim antifašitstima, Hrvatima, jer ne dopušta rehabilitiranje zločinaca ni u vlastitoj zemlji.

Glas protiv revizije povijesti

Srbijanski šef diplomacije podsjetio je na ocjene da je "Jasenovac bio najniža razina na koju je moglo pasti čovječanstvo", te da "zločini počinjeni u Jasenovcu spadaju u najstrašnije u čitavom čovječanstvu", prenijela je Radio-televizija Srbije.

Trebamo dići glas protiv revizije povijesti, jer ako to ne uradimo povijest se, nažalost, može ponoviti, upozorio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić otvorio je prije dvije godine u Ujedinjenim narodima izložbu "Jasenovac – pravo na nezaborav", uz ocjenu da ona "nije uperena ni protiv koga, osim protiv zločinaca", te protiv onih koji žele da se zlodjela "zaborave i izbrišu".

Reagirajući na tu izložbu, MVEP Hrvatske ocijenio je da se izložba u UN o stradanju žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

Kopirati
Drag cursor here to close