Stanovništvo u panici

Potres od 7,6 stupnjeva uzdrmao Karibe: Strahuje se od tsunamija

Pacifički centar na upozorenje od tsunamija je upozorio da bi tsunami s valovima visokim do metra iznad plimne razine mogao pogoditi dijelove Hondurasa, Belizea i Porto Rica...
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2018. u 09:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potres jačine 7,6 stupnjeva po Richterovoj ljestvici u utorak je uzdrmao područje u blizini udaljenih otoka koji pripadaju Hondurasu i osjetio se širom Središnje Amerike, ali nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o žrtvama ili o većim štetama.

Potres je uzdrmao prozorska stakla u honduraškoj prijestolnici Tegucigalpa, 519 kilometara istočnije i mogao se osjetiti daleko sjevernije u meksičkoj saveznoj državi Quintana Room, ali nije javljeno o bilo kakvim štetama.

Američki geološki zavod priopćio je da je potres, za koji je prvobitno javljeno da je imao snagu 7,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, imao epicentar 202 kilkometra sjeveroistočno od Barra Patuce u Hondurasu i 307 kilometara jugozapadno od George Towna na Kajmanskim otocima.

Potres se dogodio na dubini od samo 10 kilometara, što je pojačalo njegov efekt.

Pacifički centar na upozorenje od tsunamija prvobitno je upozorio da bi tsunami s valovima visokim do metra iznad plimne razine mogao pogoditi djelove Hondurasa, Belizea i Porto Rica, skupa sa SAD-om i britanskim Djevičanskim otocima.

Otprilike dva sata nakon potresa, Centar je priopćio da je prijetnja prošla, povlačeći sva upozorenja na tsunami povezana s potresom.

Podrhtavanje tla osjetilo se i u prijestolnici Belizea, Belize Cityju, ali nije bilo nikakvih trenutnih izvještaja o štetama.

Ministar Belizea nadležan za bavljenje izvanrednim situacijama, Edmond Castro, obratio se putem lokalnog radija kako bi zatražio od ljudi koji žive na maloj nadmorskoj visini i na otocima da ostanu u stanju pripravnosti zbog potencijalno opasnih valova, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close