Nema druge opcije

Potpredsjednik Katalonije: Proglasit ćemo novu republiku

"Potezi Španjolske ne ostavljaju katalonskim separatistima nikakvu drugu opciju osim proglašenja nove republike"
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2017. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik  Katalonije Oriol Junqueras izjavio je za Associated Press da će ta regija proglasiti "novu republiku".

"Potezi Španjolske ne ostavljaju katalonskim separatistima nikakvu drugu opciju osim proglašenja nove republike", rekao je Junqueras.

Junqueras je u razgovoru kazao kako će "nastaviti rad prema izgradnji republike, jer po našem shvaćanju imamo demokratski mandat za proglašenje nove republike".



No, Junqueras je dodao kako govori samo u ime Republikanske Ljevice, jedne od dvije stranke u vladajućoj separatističkoj koaliciji Katalonije, a ne u ime regionalne vlade predsjednika Carlesa Puigdemonta. Dodao je kako im španjolska vlada "ne daje nikakvu drugu opciju", prenosi Index.hr.

Vođa katalonskih separatista, Carles Puigdemont, danas je odbio poziv da se sutra obrati španjolskom Senatu u vezi svojeg plana da proglasi neovisnost Katalonije, rekao je glasnogovornik regionalne vlade.

Ranije u srijedu njegovi pomoćnici kazali su da će on nazočiti sjednici Senata u Madridu.

No njegov glasnogovornik rekao je kasnije da on to neće učiniti jer je španjolska vlada već objavila da će uvesti izravnu upravu nad tom autonomnom regijom kako bi blokirala pokušaj njezina odcjepljenja.

Senat, u kojem stranka premijera Mariana Rajoyja ima većinu, trebao bi se u petak izjasniti o odluci španjolske vlade koja znači pad katalonske vlade, kontrolu nad parlamentom, medijima i policijom. Madrid je također najavio da u roku od šest mjeseci namjerava sazvati nove regionalne izbore.

Oko 18:30 pred gradskom skupštinom Barcelone započelo je okupljanje studenata koji traže neovisnost Katalonije.

Kopirati
Drag cursor here to close