Traga se za 11 osoba

Potonuo brod u Atlantiku kojim je upravljao Hrvat

Informacija o potonuću broda objavljena je na stranicama kompanije koja je vlasnica Bourbon Rhodea. Na brodu je bilo 14 članova posade. Troje ih je pronađeno, a za 11 se još traga.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2019. u 08:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brod Bourbon Rhode potonuo je na Atlantiku u subotu u kasnim popodnevnim satima po našem vremenu nakon što ga je zahvatio uragan.

Informacija o potonuću broda objavljena je na stranicama kompanije koja je vlasnica Bourbon Rhodea. Na brodu je bilo 14 članova posade. Troje ih je pronađeno, a za 11 se još traga.

Francuska ratna mornarica izvijestila je da zbog noći obustavlja traganje za nestalim pomorcima tegljača Bourbon Rhode, među kojima se nalazi i šibenski kapetan Dino Miškić. Potraga bi se trebala nastaviti u jutarnjim satima.

Kapetan potonulog broda je Hrvat

Ministarstvo je tijekom večeri objavilo kako po informacijama kojima raspolažu osim kapetana među članovima posade potonulog broda nema drugih hrvatskih državljana. Kapetan potonulog broda je Dino Miškić iz Šibenika.

Index je kontaktirao tvrtku u čijem je vlasništvu potonuli brod kako bismo doznali informacije o članovima posade. Prije nego što je Ministarstvo izašlo s priopćenjem upitali smo ih je li na potonulom brodu bilo hrvatskih članova posade i ako jest, koliko ih je bilo. Nekoliko sati kasnije dobili smo odgovor da je na brodu bilo Hrvata. Poslali smo im dodatni upit u kojem smo tražili potvrdu da je na brodu nije bilo još hrvatskih državljana osim kapetana, a taj odgovor još uvijek čekamo.

Nakon havarije u pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, a Francuska mornarica je poslala avion Falcon 50 iz kojeg su identificirani pomorci u čamcu. Oni su zbrinuti na komercijalnom brodu koji je priskočio u pomoć.

Pilot opisao potragu

Američki pilot koji je sudjelovao u potrazi, Tod Richards, na Facebooku je opisao potragu:

"Danas sam sudjelovao u misiji traganja i spašavanja, izuzetno stresan događaj. Vrlo je teško pronaći bilo što u nemirnom moru. I od trgovačkog broda Excellence zatraženo je da skrene u potrazi za brodom Bourbon Rhode koji je jučer poslao poziv u pomoć, nakon što je počeo primati more, vjerojatno zbog toga što ga je uhvatio uragan Lorenzo. Na fotografijama je naša letna putanja i pogled na trgovački brod Excellence", napisao je.

Dvojica od trojice spašenih su Ukrajinci

Službenik ministarstva vanjskih poslova Ukrajine na Twitteru je potvrdio da su dva od tri spašena člana posade Ukrajinci. Nacionalnost trećeg spašenog člana posade još nije poznata. "Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju", navodi se u priopćenju.

Na mjesto nesreće poslan je i zrakoplov američkog Nacionalnog centra za uragane, kao i fregata s helikopterom.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i francuskom ratnom mornaricom, navela je kompanija Bourbon, i napomenula da su u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i da im pružaju svu moguću pomoć.

Spašavanje broda počelo još 26. rujna

Brod je bio na putu za Gvajanu, a probleme mu je stvorio uragan Lorenzo. Spašavanje Bourbon Rhodea počelo je 26. rujna.

Rano u subotu ujutro, drugog dana spašavanja, objavljeno je da je voda počela prodirati u brod, a u kasnim popodnevnim satima stigla je vijest da je brod potonuo. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija, javlja Index.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, naveo je Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close