Putovanja

Postupno otvaranje vanjskih granica EU od 1. srpnja

Ministri unutarnjih poslova EU su se krajem prošlog tjedna dogovorili da će koordinirati postupno ponovno otvaranje granica putnicima iz zemalja izvan šengenskog prostora i EU.
Vijesti / Svijet | 10. 06. 2020. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija će ovog tjedna objaviti prijedloge za 'postupno i djelimično' ukidanje ograničenja putovanja na vanjskim granicama Europske unije počev od 1. srpnja, rekao je danas potpredsjednik Komisije Žozep Borel.

Borel je objasnio da će biti ukinuta ograničenja sa određenim trećim zemljama, uzimajući u obzir 'određen broj principa i kriterijuma', uz 'zajednički pristup' država-članica.

Zabrana putovanja u EU, koja je na snazi do 15. lipnja, uvedena je 17. ožujka na koordiniran način između država članica i Europske komisije u borbi protiv pandemije, a produžavana je dva puta.

Ministri unutarnjih poslova EU su se krajem prošlog tjedna dogovorili da će koordinirati postupno ponovno otvaranje granica putnicima iz zemalja izvan šengenskog prostora i EU, prenosi Beta.

Kako podsjeća Frans pres, Komisija može samo da iznese mišljenje, a konačna odluka je na svakoj od zemalja članica EU.

Kad je riječ o unutarnjim granicama Unije, ''više zemalja članica je u proceduri ukidanja kontrola'', rekao je Borel i dodao da Komisija ''smatra da te procedure moraju biti završene tijekom mjeseca lipnja''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close