Stikeri

Postignut dogovor na Kosovu

"Od 4. listopada od 8.00 sati uspostavlja se stiker-naljepnice režim kao privremena mjera do konačnog rešenja, o čemu će se tek voditi razgovori u Bruxellesu, što je veliki uspjeh", rekao je Vučić.
Vijesti / Svijet | 30. 09. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obznanio je da je došlo do kompromisnog rješenja za krizu na sjeveru Kosova koje predviđa povlačenje specijalnih jedinica ROSU s administrativnih prelaza, raspoređivanje snaga KFOR-a i uspostavljanje režima stikera za vozila.

Vučić je na konferenciji za novinare u Nišu izjavio da dogovor podrazumijeva da se ROSU povuče sa Jarinja i Brnjaka u subotu, 2. listopada, od 8.00 do 16.00 sati.

Naveo je kako će KFOR postaviti snage na tim administrativnim prijelazima prije povlačenja ROSU i da će tamo ostati oko dva tjedna da bi sačuvao sigurnost i slobodu kretanja.

"Od 4. listopada od 8.00 sati uspostavlja se stiker-naljepnice režim kao privremena mjera do konačnog rešenja, o čemu će se tek voditi razgovori u Bruxellesu, što je veliki uspjeh", rekao je Vučić.

Naveo da će biti formirana i radna grupa koju činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine pod predsjedavanjem EU koja će tražiti trajno rješenje na sastanku 21. listopada i to po europskim standardima.


"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi", napisao je posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Twitteru.

Objavio je i tri točke oko kojih su se dvije strane dogovorile.

  1. Specijalna policija koja je trenutno raspoređena u Jarinju i Brnjaku povući će se i istodobno će biti uklonjene barikade 2. listopada, s početkom u 8 sati i završetkom ne kasnije od 16 sati. KFOR će se rasporediti na prijelazima Jarinje i Brnjak prije povlačenja i naredna dva tjedna će održavati mir i osigurati slobodu kretanja.

 

  1. Od 4. listopada u 8 sati, počet će se primjenjivati, kao privremena mjera, režim naljepnica koje su dogovorene s EU-om i ostat će na snazi dok se ne nađe trajno rješenje.
  2. Formirat će se radna grupa u kojoj će biti predstavnici Europske unije, Beograda i Prištine, a njom će predsjedati EU. Cilj Radne grupe bit će pronalaženje stalnog rješenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU-a. Prvi sastanak radne grupe održat će se 21. listopada u Bruxellesu. U roku od šest mjeseci Radna grupa predstavit će svoje nalaze o trajnom rješenju.
Kopirati
Drag cursor here to close