Nove table

Makedonija i službeno postala Sjeverna: Papirom prelijepili staro ime

Grčka i Makedonija dogovorili su novo ime prošlog lipnja, nakon čega je Atena povukla svoj 27 godina dugi veto na makedonske pokušaje pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2019. u 19:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makedonski radnici u srijedu su na graničnom prijelazu Bogorodica s Grčkom postavili natpise s novim imenom države "Republika Sjeverna Makedonija", čime je poduzet prvi korak prema provedbi povijesnog dogovora s Atenom.

Grčka i Makedonija dogovorili su novo ime prošlog lipnja, nakon čega je Atena povukla svoj 27 godina dugi veto na makedonske pokušaje pridruživanja NATO-u i Europskoj uniji.

Grčka je smatrala kako upotreba imena "Makedonija" implicira teritorijalne pretenzije prema sjevernoj Grčkoj pokrajini istog imena

. "Neka današnji dan bude početak dugog prijateljstva između Grčke i Sjeverne Makedonije", napisao je na Twitteru sjevernomakedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov.

"Ne možemo promijeniti našu prošlost, no možemo i mijenjat ćemo budućnost našeg prijateljstva, partnerstva i suradnje", dodao je.

Sjevernomakedonska carinska služba je u sklopu dogovora s Atenom morala unutar tri dana staviti oznake s novim imenom na svim graničnim prijelazima, kao i na zračnim lukama u Skoplju i Ohridu.

Natpisi su stavljeni preko postojećih ploča, a nove se moraju postaviti unutar četiri mjeseca. Ministarstvo unutarnjih poslova mora nove putovnice početi izdavati do kraja ove godine, a središnja banka u Skoplju će do početka 2020. početi izdavati nove novčanice. Sjeverna Makedonija je prošli tjedan potpisala protokol o pristupanju NATO savezu.

Proces ratifikacije tog protokola u zemljama članicama trebao bi trajati oko godinu nakon čega će Makedonija postati 30. članica Saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close