Poskupi gorivo, izgasi internet

Poskupljenje goriva izazvalo erupciju nezadovoljstva i prosvjeda, vlast isključila internet u državi

U Zimbabveu od prošli tjedan traju prosvjedi zbog poskupljenja cijena goriva, a do sada je poginulo najmanje pet osoba.
Vijesti / Svijet | 22. 01. 2019. u 08:24 Bljesak.info
Kopirati

Policija u Zimbabveu je u ponedjeljak privela Japheta Moyoa, generalnog tajnika Kongresa sindikata. Prema pisanju lokalnih medija, Moyo je priveden u vezi s prosvjedima koji još uvijek traju u toj afričkoj zemlji.

Navodi se da je priveden na aerodromu "Robert Mugabe" po povratku iz Kine. Prošli tjedan je uhićen i aktivista Evan Mawariri zbog prosvjeda u zemlji.

Podsjetimo, u Zimbabveu od prošli tjedan traju prosvjedi zbog poskupljenja cijena goriva, a do sada je poginulo najmanje pet osoba. Bolnice u Harareu primile su nekoliko desetina teško ozlijeđenih građana nakon navodne intervencije snaga sigurnosti.

"Naša zemlja prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj povijesti", priopćila je Katolička biskupska konferencija Zimbabvea. U priopćenju se ukazuje na "netolerantan odnos" prema nezadovoljnim građanima i neuspjeh vlasti da spriječe ekonomski kolaps.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti te afričke zemlje su zbog prosvjeda zabranile upotrebu društvenih mreža, te potpuno isključile internet.

Iz svijeta stiže sve više poziva na uzdržanost državnih snaga sigurnosti, a u izvještajima se navodi da je do sada privedeno više od 600 ljudi i da je ovaj tjedan poginulo nekoliko građana.

Predsjednik Emerson Mnangagva objavio je odluku o povećanju cijene goriva prije odlaska na Svjetski ekonomski forum u Davosu. Antivladini prosvjedi su pokrenuti 14. siječnja, nakon što je cijena goriva povećana za 130 posto.

Kopirati