Zakon oduševio aktiviste

Portugalske vlasti zabranile divlje životinje u cirkusima

Udruga koju čine predstavnici dvadesetak portugalskih cirkusa novome se zakonu protivi.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2018. u 17:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portugalske vlasti odlučile su do 2024. zabraniti korištenje divljih životinja u cirkuskim predstavama, a zakon, što ga je u utorak navečer usvojio portugalski parlament, oduševio je aktiviste koji se bore za zaštitu životinja.

Zakon štiti životinje

Zakon se odnosi na lavove, tigrove, slonove, deve, zebre..., a one su samo dio životinja koje novi zakon štiti od života u cirkusima. Riječ je o ukupno oko 1100 životinja koje čine oko 40 životinjskih vrsta.

"Zakon već dugo iščekujemo. Divljim životinjama mjesto nije u cirkusima. Ljudi bi trebali pronaći razbibrigu u drugim stvarima, a da pritom ne pate životinje", rekla je potpredsjednica portugalske udruge za zaštitu životinja, Bianca Santos.

Složili se i lijevi i desni

Zakon su zajedničkim snagama izglasali i ljevičari i desničari u portugalskom parlamentu. Portugal je na taj način postao jedna od četrdeset zemalja svijeta koje zabranjuju zloupotrebu divljih životinja u cirkusima. Polovinu zemalja čine zemlje članice Europske unije, piše Hina.

"Parlament je konačno shvatio da veći kavezi, stroža pravila i povećana kontrola ne rješavaju problem životinja lišenih vlastita dostojanstva i svedenih na marionete ", smatra član parlamenta, Andre Silva iz Stranke Ljudi-Životinje-Priroda. Do 2024. godine vlasnici cirkusa morat će sve divlje životinje u vlasništvu prijaviti u vladin registar, a one će odande biti poslane u prihvatne centre u Portugalu, ali i u svijetu.

Udruga koju čine predstavnici dvadesetak portugalskih cirkusa novome se zakonu protivi.

U priopćenju su objavili kako strahuju da će zakon rezultirati zatvaranjem cirkusa i gubitkom radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close