Hibridni rat

Poroshenko: Rusija bi na Krimu mogla rasporediti nuklearno oružje

Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko je istaknuo da je kriza u istočnom dijelu njegove zemlje trenutno najduži sukob u Europi i da ukrajinski narod već pet godina živi u uvjetima otvorenih sukoba
Vijesti / Svijet | 20. 02. 2019. u 19:35 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko je izjavio da se ne bi smjela ignorirati mogućnost da Rusija rasporedi nuklearno oružje na Krimu.

''Infrastruktura već postoji, a Rusija je zadnjih pet godina iskoristila upravo za obnovu ove infrastrukture. Svjedoci smo nezapamćenih vojnih gomilanja u Crnom moru'', kazao je Poroshenko u obraćanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Istaknuo je da je kriza u istočnom dijelu njegove zemlje trenutno najduži sukob u Europi i da ukrajinski narod već pet godina živi u uvjetima otvorenih sukoba.

Naglasio je i kako Rusija uopće nema namjeru okončati rat koji je, kako je kazao, sama započela.

Istaknuo je da je u sukobima u Ukrajini dosad poginulo više od 13 tisuća ljudi, dok je ranjeno više od 28 tisuća.

Podsjetivši da Rusiju još nije oslobodila ukrajinske brodove i vojnike koje je zarobila krajem prošle godine, Poroshenko je apelirao na generalnog tajnika UN-a da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi vojnike.

Optužio je Rusiju za vođenje hibridnog rata i organiziranje cyber napada na institucije i infrastrukturu u Ukrajini te istaknuo da Moskva na anektiranom Krimu ima oko 32 500 vojnika, brojne raketne sustave, vojne avione, vojne brodove i podmornice.

Upozorio je na kraju da bi se tenzije na istoku Ukrajine mogle povećati te da bi sukobi ponovo mogli početi.

Kopirati
Drag cursor here to close