BiH označena sigurnom

Popis najopasnijih zemalja: Kosovo najrizičnije u regiji

BiH, baš kao i Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija spada u zemlje s niskim rizikom opasnosti.
Vijesti / Svijet | 24. 11. 2018. u 08:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Opasnost je na svakom koraku

Sigurnosni eksperti kompanije International SOS and Control risk napravili su popis najopasnijih zemalja 2019. godinu prema kojemu e najrizičniji odlazak u Siriju.

Kada je riječ o našoj regiji, najsigurnija je Slovenija, a najnesigurnije Kosovo. BiH spada u zemlje s niskim rizikom opasnosti.

Popis pokazuje razinu opasnosti u svakoj zemlji i prijetnju turistima od političkog nasilja (uključujući terorizam, pobunu, politički motivirane nemire i rat) i socijalnih nemira.

Također, uzimaju se u obzir faktori kao što je stanje industrijskih odnosa, učinkovitost sigurnosnih i hitnih službi te osjetljivost zemlje na prirodne katastrofe.

Karta sadrži pet kategorija rizika: beznačajan rizik, nizska razina rizika, srednja, visoka i ekstremna razina rizika.

Vrlo malo zemalja uspjelo je ući u prvu kategoriju beznačajnog rizika, a to su: Luksemburg, Danska, Slovenija, Švicarska, Norveška, Finska, Island i Grenland.

Većina europskih zemalja smatra se zemljama niskog rizika opasnosti, a na ovom popisu su i Iran, Jordan, Oman, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Gruzija, Azerbejdžan, Armenija i Uzbekistan, Kanada, Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland.

Zemlje s ekstremnom razinom rizika su u Africi i na Bliskom Istoku, a to su Sirija, Jemen, Afganistan, Libija, Irak, Južni Sudan, Somalija, Pojas Gaze, dio Egipta, istočni dio Nigerije, istočni dio Ukrajine, Srednjooafrička Republika.

Kada je riječ o našoj regiji, najsigurnija država za posjetu je Slovenija, a najnesigurnije je Kosovo. Naša zemlja, baš kao i Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija spada u zemlje s niskim rizikom opasnosti, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close