Iako se povlače

Pompeo: SAD nastavlja borbu protiv ISIL-a

Pompeo kaže da je SAD još uvijek predan borbi protiv ISIL-a i terorizma u Iraku i drugim područjima
Vijesti / Svijet | 22. 12. 2018. u 16:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki državni tajnik Mike Pompeo zagarantirao je iračkome premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da je SAD i dalje predan borbi protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i drugim područjima usprkos tome što planira povući snage iz Sirije, objavio je danas ured Abdula Mahdija.

Američki predsjednik Donald Trump počeo je totalno povlačenje američkih snaga iz Sirije, proglasivši u srijedu da su uspjeli u svojoj misiji poraziti ISIL te da nisu dalje potrebni. Plan je izazvao kritike saveznika kao što su Velika Britanija i Francuska koji su rekli da militanti nisu potpuno poraženi.

''Premijer Abdel Abdul Mahdi primio je telefonski poziv američkog državnog tajnika Mikea Pompea koji je objasnio detalje skorašnjeg povlačenja iz Sirije i potvrdio da je SAD još uvijek predan borbi protiv ISIL-a i terorizma u Iraku i drugim područjima'', navodi se u izjavi ureda Abdula Mahdija, prenosi Al Jazeera Balkans

Abdul Mahdi i Pompeo također su razgovarali o američkoj odluci da se za 90 dana produži izuzeće zagarantirano Iraku od sankcija protiv Irana kojim se dopušta Bagdadu da i dalje uvozi iranski plin koji je ključan za proizvodnju električne energije u Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close