Donja Gradina

Položeni vijenci u znak sjećanja na žrtve Jasenovca

Nakon molitvenog dijela za ubijene Srbe, Židove i Rome, kojem je nazočioo i patrijah srpski Irinej, očekuje se obraćanje predstavnika vlasti.
Vijesti / Svijet | 05. 05. 2019. u 12:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTRS / Sjećanje na žrtve Jasenovca

Polaganje vijenaca u znak sjećanja na žrtve Jasenovca upriličeno je danas u spomen-području Donja Gradina, kod Kozarske Dubice, a ovom događaju nazočili su dužnosnici iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te predstavnici diplomatskog kora u BiH.

Vjence su  položili premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednici Narodne skupštine i Vlade RS, delegacije Parlamentarne skupštine BiH i preživjelih logoraša, diplomati u BiH, veleposlanici Rusije Petar Ivancov, Sjedinjenih Američkih država Erick Nelson, Velike Britanije Matthew Field i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, u Donjoj Gradini, organizirale su vlade Republike Srpske i Srbije.

Nakon molitvenog dijela za ubijene Srbe, Židove i Rome, kojem je nazočioo i patrijah srpski Irinej, očekuje se obraćanje predstavnika vlasti.

Cvijanović i Dodik - Živjeti u miru jedni s drugima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Donjoj Gradini da će to biti mjesto sjećanja na velika stradanja u koncentracijskom logoru Јasenovac, ali i mira i okupljanja, jer niko ne želi nikakav sukob, niti osvetu.

''Moramo da živimo u miru s drugima'', rekao je Dodik i dodao da će u Gradini biti izgrađen veliki memorijalni kompleks.

Načini stradanja u Jasenovcu, kaže, a posebno djece, uvijek iznova zaprepaste.

Istaknuo je da on ne može ni oprostiti, ni zaboraviti ono što su uradile ustaše i NDH Srbima.

Dodik je u obraćanju prisutnima u Donjoj Gradini, na manifestaciji u povodu Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac, upitao kako je moguće da je neko presuđen na smrt čim je rođen, samo zato što je druge vjere i nacije, ali i dodao da NDH nije uspjela da uništi jedan narod.

Dodao je da ipak ima pravde u jednom, jer je Donja Gradina ostala u RS kako bi se, kaže, nastavilo obilježavanje stradanja i očuvalo sjećanje na žrtve Jasenovca.

Ponovio je da RS ne traži ništa više od onoga što joj pripada po Dejtonskom sporazumu te da želi mir i slobodu, kao i da zaštiti svoja prava po Ustavu.

Cvijanović - Sjećajući se prošlosti gledati u budućnost

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović rekla je u Donjoj Gradini da je važno iskazati poštovanje prema nevino stradalim žrtvama te dolaziti na to mjesto, sjećajući se prošlosti, ali istovremeno, gledajući u budućnost, slaviti život.

U obraćanju prisutnima, tijekom obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina, Cvijanović je navela da na tom mjestu tišina najglasnije govori i da joj nisu potrebne riječi.

Ukazala je na, kako je dodala, masovnost i svirepost počinjenog zločina i patnje kroz koje su prošle žrtve, među kojima i djeca.

''Mi danas živimo u slobodi i imamo RS. Mir, stabilnost i razvoj su naši glavni politički ciljevi. Želimo da sarađujemo sa svima i da našoj djeci i budućim generacijama ostavimo bolje uslove za život i vrijeme koje će biti manje bremenito od vremena u kojem su živjele naše i ranije generacije'', naglasila je entitetska predsjednica.  

Važno je, dodala je, da se čuvaju i jačaju institucije RS, a da se u okviru BiH očuva balans potreban za normalnu koegzistenciju i saradnju.

''Povijest našeg prostora prepuna je crno-bijelih percepcija, iskrivljenih slika i nametnutih stereotipa o krivcima i žrtvama.  Nažalost, i danas postoji veliko nerazumijevanje i u BiH i o BiH. Naša je obaveza da govorimo jezikom istine i da pamtimo prošlost i poštujemo žrtve da bismo spremnije i odgovornije gradili budućnost'', utvrdila je Cvijanović.


Kopirati
Drag cursor here to close