Europski sud pravde

Poljska prekršila europske zakone reformom pravosuđa

Pravila koje je Poljska pokušala da uvede prije dvije godine snižavaju starosnu dob za umirovljenje i prave razliku između muških i ženskih sudaca "suprotna su europskim zakonima".
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2019. u 14:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Profilmedia / Europski sud pravde

Pokušaji poljskih vlasti da snize starosnu dob za umirovljenje sudaca krše europske zakone, presudio je u utorak vodeći europski sud, intenzivirajući sporenje između Bruxellesa i konzervativne vlade u Varšavi oko demokratskih standarda.

Pravila koje je Poljska pokušala da uvede prije dvije godine snižavaju starosnu dob za umirovljenje i prave razliku između muških i ženskih sudaca "suprotna su europskim zakonima", priopćio je Europski sud pravde, stajući na stranu Europske komisije u sporu s Poljskom.

Odluka poljskih vlasti također daje ministru pravosuđa isključivo pravo da odluči treba li produžiti službu sucima nakon isteka starosne dobi za umirovljenje.

Poljska vlada je reagirala tvrdeći da su te promjene suverena odluka koja "ne krši neovisnost pravosuđa".

''Presuda se odnosi na staru situaciju koja ne odražava trenutne regulative'', priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru, dodajući da je reforma izmijenjena u prošloj godini radi izjednačavanja starosne dobi za žene i muškarce i produženja sudačke službe u nacionalnim sudskim vijećima. Komisija bi trebala povući svoju pritužbu protiv Poljske nakon što izmijenjeni zakon stupi na snagu'', priopćilo je ministarstvo.

Poljska vladajuća Stranka prava i pravde, koja je često u sporu s institucijama EU, inzistira da su reforme pravosuđa potrebne kako bi se zemlja borila protiv korupcije i promijenila pravosudni sustav koji još pati od komunističkog naslijeđa.

Europska komisija smatra, međutim, stav poljskih vlasti dijelom uznemirujućeg trenda među nekim istočnim članicama bloka k autokratskoj vladavini koja ugrožava europske standarde demokracije, neovisnosti pravosuđa i pravne države, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close