Obljetnica

Poljska Njemačkoj šalje račune za Drugi svjetski rat

''Oko 70 posto žrtava su žitelji gradova, pobijeno je 90 posto poljskih Židova. Najveće gubitke pretrpjeli su gradovi Varšava, Lođ, Bjalistok, Lublin i Krakov'', kazao je povijesničar Konrad Vnenk.
Vijesti / Svijet | 01. 09. 2018. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljsko državno rukovodstvo obilježilo je u subotu u nekoliko poljskih gradova 79. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata.

Podsjećanjem da je Poljska bila prva žrtva fašističke Njemačke 1. rujna 1939. godine, a da je zatim zemlju 17. rujna rasparčao i Sovjetski savez, i ispostavljanjem prvih proračuna parlamentarnog povjerenstva koliko su koštala ratna razaranja - poljski državni vrh je u Gdanjsku, Vjelunju i Tčevu u zoru obilježio 79. godišnjicu izbijanja rata, piše Beta.

U Drugom svjetskom ratu život je, prema dosadašnjim procjenama, izgubilo oko šest milijuna građana Poljske a specijalno povjerenstvo poljskog parlamenta za reparacije od Njemačke iznijelo je u petak procjenu da je 5.136.000 njih stradalo od njemačke ruke. U taj broj nisu uračunate žrtve sovjetske okupacije i masakra na zapadu današnje Ukrajine od strane ukrajinskih nacionalista.

Video: World War II: Invasion of Poland

''Oko 70 posto žrtava su žitelji gradova, pobijeno je 90 posto poljskih Židova. Najveće gubitke pretrpjeli su gradovi Varšava, Lođ, Bjalistok, Lublin i Krakov'', kazao je povijesničar Konrad Vnenk.

Materijalna razaranja najmasivnija su bila u Varšavi i prema najnovijim procjenama povjerenstva, od ukupnog računa Hitlerovoj Njemačkoj od 12 milijardi eura samo za pretvaranje poljskih gradova u ruševine, 8,5 milijardi eura u preračunu otpada na Varšavu.

''Štete u cestovnom prometu procijenjene su na 6,9 milijardi eura, u željezničkom na 16 milijardi eura, a štete u poljoprivredi dostigle su 12,6 milijardi eura'', kazao je profesor Tehničkog sveučilišta u Varšavi Mječislav Pristupa.

Ovo su, prema riječima šefa povjerenstva Arkadijuša Mularčika, koji je i zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravda, samo uvodne procjene, a cijeli izvještaj o ratnim gubicima i štetama od razaranja, koji treba poslužiti kao osnova da Poljska od današnje Njemačke, a možda i od Rusije, zatraži ratne reparacije, bit će predstavljen sljedeće godine.

Video: Poland during the World War 2

Točno u 4 sata i 45 minuta, kada su prije 79 godina prve salve s njemačkog bojnog broda Schleswig-Jolstein na poljski garnizon na poluotoku Vesterplate u luci Gdanjsk na Baltiku otpočele Drugi svjetski rat, odana je počast braniteljima tog malog garnizona i vojnicima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Premijer Mateuš Moravjecki, ali i predsjednik Andžej Duda, apelirali su na pomirenje u današnjem duboko polariziranom poljskom društvu jer samo tako Poljska više neće biti izložena komadanjima, kao u Drugom svjetskom ratu kada su je rasparčale Hitlerova Njemačka i Staljinov Sovjetski savez, a predsjednik Duda je 1. rujna, upad Njemačke, i 17. rujna, upad Sovjetskog saveza 1939. godine u Poljsku, nazvao crnim mrljama na mapi 100-godišnjice neovisnosti Poljske.

Gradonačelnik Gdanjska, u kome je na vlasti poljska liberalna opozicija, Pavel Adamovič upozorio je na Vesterplate da je 1. rujna 1939. godine tu poljski vojnik prvi put stao u obranu europskih vrijednosti - slobode i demokracije, a da je završnicu poljskih sukobljavanja s totalitarnim režimima donijela tek 1989. godina i pad komunizma u cijeloj Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close