Tajland

Politički presedan: Princeza želi postati premijerka

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, bit će kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Thaksinu Shinawatri
Vijesti / Svijet | 08. 02. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sestra tajlandskog kralja u petak je ušla u utrku za premijersku funkciju kao kandidatkinja populističke stranke, što je presedan u tajlandskoj politici obilježenoj sukobima između pobornika kraljevske obitelji koji gravitiraju Bangkoku i onih okupljenih oko zbačenog premijera Thaksina Shinawatre.

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, bit će kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Thaksinu Shinawatri, političaru u središtu političkih turbulencija i rivalskih uličnih prosvjeda koji godinama pogađaju tajlandsko društvo.

Ubolratana je najstarija kći kralja Bhumibola. Rođena je 1951. u Lausanni, a studirala je matematiku i biokemiju.

Jedan od vodećih protukandidata na izborima 24. ožujka bit će joj aktualni premijer Prayuth Chan-ocha, čelnik vladajuće vojne hunte koji je također svoju kandidaturu najavio u petak.

Tajland je ustavna monarhija od 1932., no kraljevska obitelj ima ogroman utjecaj i milijune pobornika. Još uvijek se ne zna ima li nominacija Ubolratane, velike korisnice društvenih mreža i bivše zvijezde sapunica koja je godinama živjela u Kaliforniji, podršku kralja.

Kandidatura članice kraljevske obitelji za stranku Thai Raksa Chart, pobornicu Thaksina, mogla bi transformirati izbore koji su viđeni kao izravna bitku između Thaksinovih populista i njihovih saveznika s jedne te vojno-kraljevskih elita s druge strane.

''Ovo je značajan razvoj događaja koji će odrediti oblik i dinamiku tajlandske politike prije i nakon izbora... Thai Raksa Chart sad je glavni favorit'', smatra Thitinan Pongsudhirak, politički analitičar sa sveučilišta Chulalongkorn.

Ubolratana se kraljevske titule odrekla 1972. kad se udala za Amerikanca Petera Jensena, svoga kolegu sa sveučilišta MIT. Živjela je u SAD-u više od 26 godina prije no što su se 1998. razveli.

Sukobi između kraljevskih elita u Bangkoku i Thaksina, čiji su pobornici većinom iz manjih sredina, već gotovo 15 godina dovode do uličnih prosvjeda, vojnih pučeva i nasilnih sukoba.

Analitičari promišljaju je li nominacija princeze pokušaj da se nadiđe taj razdor, uz podršku kralja koji je na vlast stupio nakon smrti oca 2016., ili je to hrabar potez thaksinovaca da potkopaju kraljevsku privlačnost stranaka odanih vlastima.

Tajlandska ustavna monarhija ima ograničene moći, no uživa veliku odanost iznimno imućne poslovne elite i vojske koja dominira politikom putem čestih pučeva.

Kraljevsku obitelj štiti i jedan od najstrožih zakona na svijetu o vrijeđanju časti veličanstva koji predviđa do 15 godina zatvora za svaku uvredu upućenu kralju, kraljici, nasljedniku ili regentu.

Taj zakon onemogućava svaku otvorenu raspravu o ulozi kraljevske obitelji i potiče autocenzuru tajlandskih medija, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close