Vrijedni 3,5 milijuna eura

Policija zaplijenila gotovo 8.000 antičkih novčića ponuđenih na eBayu

Karabinjeri su objavili da "novčići imaju znatnu arheološku/numizmatičku vrijednost" i procjenjuju se na ukupno 3,5 milijuna eura.
Vijesti / Svijet | 05. 02. 2020. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanska policija objavila je u srijedu da je zaplijenila 7.905 antičkih novčića protuzakonito iskopanih s arheoloških nalazišta i ponuđenih na prodaju na eBayu.

Novčići datiraju iz razdoblja starog Rima i perioda Velike Grčke, regije u antičkoj južnoj Italiji i Siciliji koje su od 8. stoljeća prije Krista kolonizirali grčki naseljenici.

Umirovljenik ilegalno prodavao novčiće

Karabinjeri su objavili da "novčići imaju znatnu arheološku/numizmatičku vrijednost" i procjenjuju se na ukupno 3,5 milijuna eura.

Ilegalnu trgovinu vodio je umirovljenik iz mjesta Castelvetrano na Siciliji koji je prodao novčiće nakon što ih je prikupio, restaurirao, očistio i katalogizirao u tajnom laboratoriju u vlastitom domu, javlja Hina.

Novčići su vraćeni

Policija je Sicilijanca ulovila prateći dražbe organizirane na eBayu i protiv njega je podignuta optužnica te mu prijeti zatvorska kazna od dvije do osam godina.

Nakon istraga u Siciliji i drugim talijanskim pokrajinama, policija je uspjela vratiti svih 7.905 novčića, rekla je glasnogovornica.

Time su pronašli još 22 osobe osumnjičene za sudjelovanje u ilegalnoj trgovini, a zaplijenjeno je još 265 drugih ukradenih arheoloških artefakata, uključivo nakit i keramiku.

Kopirati
Drag cursor here to close